16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProbleme la aprovizionarea cu citostatice

Probleme la aprovizionarea cu citostatice

Bolnavii de cancer internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova ar putea să rămână de săptămâna viitoare fără medicamente. Conducerea Clinicii de oncologie şi reprezentanţii spitalului se acuză reciproc că ar fi vinovaţi de această situaţie.

Spitalul de Urgenţă Craiova nu a început nici până acum licitaţia pentru cumpărarea de medicamente necesare bolnavilor de cancer, susţine prof. dr. Florinel Bădulescu. Şeful Clinicii de oncologie crede că din această cauză bolnavii vor rămâne fără medicamente de săptămâna viitoare. „Farmacia mai are medicamente doar până la sfârşitul acestei săptămâni, după care nu ştiu ce se va întâmpla cu bolnavii“, a spus Bădulescu.
De cealaltă parte, conducerea unităţii sanitare susţine că, deşi nu s-a organizat licitaţia, achiziţia se va face totuşi pe bază de act adiţional, pentru ca medicamentele să ajungă la timp la bolnavi. „Pentru că s-a modificat legislaţia, finanţarea a venit foarte târziu. Aşa că în cursul zilei de sâmbătă am semnat actul adiţional şi ne vom ocupa şi de organizarea licitaţiei, care necesită mai mult timp“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
În acelaşi timp, Cristina Calangiu a spus că dacă se va face cineva vinovat de lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer acela va fi şeful Clinicii de Oncologie, care nici până în acest moment nu a trimis necesarul de medicamente, pe baza căruia se face aprovizionarea.

La unii se poate, la alţii nu

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj consideră că licitaţiile sunt o belea pentru managerii de spitale, din cauza procedurilor greoaie care durează în medie o lună – o lună şi jumătate, motiv pentru care aceştia sunt nevoiţi de multe ori să ocolească legea. „Modul de desfăşurare a unei licitaţii este greoi. Ca să nu lase bolnavii fără medicamente, managerii sunt obligaţi să accepte achiziţionarea de medicamente pe bază de referate de urgenţă. Acest lucru se întâmplă în fiecare an, numai că achiziţionarea pe bază de referat este ilegală, nici un jurist nu acceptă să-şi pună semnătura pe un asemenea document, iar managerii îşi asumă riscul semnând aceste documente, deşi nu au de ales“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul ASP Dolj.
Spre deosebire de Spitalul de Urgenţă Craiova, care a trebuit să facă achiziţii pe bază de act adiţional, adică ilegale, Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova a avut timp să organizeze licitaţia, deşi cele două unităţi sanitare au primit bugetele la diferenţă de o zi.
„Licitaţia a fost făcută, săptămâna aceasta se va încheia contractul şi vom trece la aprovizionare. Probabil în aproximativ zece zile vom avea medicamentele“, a declarat ec. Mihai Coman, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII