10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii de cancer au ieşit în stradă

Bolnavii de cancer au ieşit în stradă

Sute de bolnavi au protestat ieri în faţa Ministerului Sănătăţii, cerând facilitarea accesului la tratament şi eliminarea birocraţiei. În replică, ministrul Nicolăescu a promis că va înfiinţa o comisie.

Aproape 300 de bolnavi de cancer din toată ţara au protestat ieri în faţa Ministerului Sănătăţii, cerând autorităţilor să le faciliteze accesul imediat la tratament. Mitingul a fost organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, care a solicitat eliminarea procedurilor de aprobare a tratamentelor de comisiile de specialitate din cadrul caselor de asigurări de sănătate, proceduri care duc la întârzierea accesului la tratament. Bolnavii au mai cerut asigurarea calităţii vieţii pacienţilor prin acces gratuit la tratamente suplimentare, consiliere psihologică şi asistenţă socială. Printre revendicări se numără şi accesul la servicii medicale de specialitate şi de calitate, prin formarea de noi specialişti în oncologie medicală, nu de medici internişti cu pregătire de patru luni în acest domeniu.

Eliminarea birocraţiei prin înfiinţarea unei… comisii

Urmare a protestului, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că până la 18 mai se va înfiinţa o comisie care va veni în sprijinul acestei categorii de pacienţi. Comisia va cuprinde reprezentanţi ai medicilor oncologi, ai Ministerului Sănătăţii, ai CNAS şi ai bolnavilor de cancer. Noul organism va avea mai multe responsabilităţi printre care monitorizarea derulării programului de cancer, găsirea de noi metode pentru a reduce birocraţia din sistem şi pentru a aduce îmbunătăţiri stării actuale a programului.
De asemenea, Eugen Nicolăescu a spus că se va înfiinţa Institutul de Oncologie de la Iaşi, pe lângă alte două institute existente la Cluj şi la Bucureşti.

Numărul bolnavilor creşte an de an

În România există aproximativ 370.000 de bolnavi de cancer şi doar 250 de medici oncologi. Statisticile arată că numărul bolnavilor de cancer din ţară creşte de la un an la altul. Dacă în 2001 erau înregistraţi aproximativ 290.000 de bolnavi, doi ani mai târziu numărul a crescut cu 30.000. Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de cancer susţin că, deşi pe listele medicilor sunt înscrişi 370.000 de bolnavi, numărul real al bolnavilor ar fi dublu. Explicaţia este că mulţi nu se înscriu pe listele medicilor, iar unii dintre ei nici măcar nu ştiu de ce suferă.

Bani puţini 

Publicaţia britanică The Independent a scris ieri despre problemele pe care le au bolnavii de cancer din România, susţinând că bugetul alocat anul acesta de autorităţile de la Bucureşti pentru ei este foarte mic, în comparaţie cu alte ţări. În timp ce România a alocat pentru acest an 65 de milioane de lire sterline, Marea Britanie a cheltuit, în 2005-2006, 4,3 miliarde de lire sterline pentru tratarea bolnavilor de cancer. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII