10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii doljeni, mai putini cu 10.000

Pensionarii doljeni, mai putini cu 10.000

Au muncit o viata, iar acum asteapta postasul sa le aduca bani cât sa-si plateasca intretinerea. Pe multi dintre ei, angajatul de la posta nu-i mai gaseste, aproape zece mii dintre vârstnicii doljeni decedând numai in ultimul an.


Situatie alarmanta in judetul Dolj. Pensia lunara medie a unui vârstnic doljean, dupa o viata de munca in sistemul de stat, este de numai 289 de lei, in timp ce a unui pensionar care a muncit in agricultura este de 121 de lei. Judetul Dolj se situeaza pe primul loc in Regiunea Sud-Vest Oltenia in ceea ce priveste numarul pensionarilor. Acestia detin o pondere importanta, numarul in trimestrul al III-lea 2006 al acestora comparativ cu acelasi trimestru al anului 2005 se mentine la un nivel ridicat. Reprezentantii Directiei Regionale de Statistica Dolj precizeaza ca in numai un an la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia s-a inregistrat o scadere a numarului vârstnicilor care-si primeau indemnizatii, cu 27.337 de persoane. „Distributia teritoriala a numarului mediu al pensionarilor plaseaza judetul Dolj pe primul loc intre judetele Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, cu 221.149 de persoane, urmat de Olt – cu 138.177 de persoane, Vâlcea – 127.678 de persoane, Gorj – 86.708 persoane si Mehedinti – 76.455 de persoane. Structural, pensionarii de asigurari sociale detin 99,5% din numarul mediu al pensionarilor. Dintre acestia, pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 75,2%, ponderea lor fiind mai mare, fata de trimestrul al III-lea 2005, cu 1,3 puncte procentuale. Numarul pensionarilor agricultori a scazut fata de aceeasi perioada cu 32.896 de persoane. Si categoria pensionarilor I.O.V.R. si a celor beneficiari de ajutor social – tip pensie s-a aflat in regres, fata de trimestrul al III-lea 2005, cu 498 de persoane si, respectiv, 67 de persoane“, a precizat Mariana Tanase, directoare executiva a Directiei Regionale de Statistica Dolj.


In numai un an, numarul deceselor in rândul pensionarilor s-a dublat


La rândul lor, reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au mentionat ca intr-adevar numarul pensionarilor a scazut simtitor, insa nu decesul este singura cauza a acestui fapt.


„Pâna in 2005 existau 23.000 de vârstnici care primeau si pensie de agricultor, si pensie de stat. Din 2006, o data cu intrarea in vigoare a noii legi, pensionarii au fost obligati sa renunte la una dintre pensii. In 2006 a mai scazut si numarul solicitantilor de a iesi la pensie, comparativ cu anul 2005. In acelasi timp insa si numarul deceselor pentru aceeasi perioada aproape s-a dublat. In 2005 am inregistrat 5.300 de decese, iar la sfârsitul lui 2006 am avut 9.324 de astfel de situatii“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Cei mai multi dintre cei aproximativ 220.000 de pensionari doljeni sunt „pedepsiti“ insa sa traiasca la limita saraciei, din pensii de pâna in 300 de lei. Pensia medie lunara a fost, in trimestrul al III-lea 2006, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, de 244 de lei/persoana, in Dolj, vârstnicii nostri fiind „privilegiati“ sa primeasca pentru a supravietui 289 de lei, iar cei pensionati care au lucrat in agricultura 121 de lei.


Oameni lipsiti si de speranta


Constantin Mic, pensionar din Craiova, umbla de mai multe luni batând drumul spre CJP Dolj, cu adeverintele salariale obtinute de pe la fostele locuri de munca. Nu mai are nici un fel de speranta ca va primi bani mai multi, este batrân si bolnav, insa doreste sa i se faca dreptate, sa primeasca o pensie „respectabila“ pentru anii munciti: „Starea sanatatii mele este pe zi ce trece mai proasta. Sunt cardiac, diabetic, dependent de insulina. Când oare imi vor mari pensia? Dupa ce mor, ca nu mai am deja nici o speranta“. O alta pensionara disperata, pensionata medical, traieste, cum greu poate fi de crezut, din 127 de lei. Ilinca Zamfir nu a primit nici macar acel ajutor, acea pomana data de guvern inainte de sarbatori. I s-a spus ca nu are dreptul, fiind pensionata medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS