12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalComemorarea Zilei Holocaustului

Comemorarea Zilei Holocaustului

Holocaustul, denumirea data tragediei traite de poporul evreu in cursul celui de-al doilea razboi mondial, va fi comemorat luni, 10 octombrie, in sala de conferinte a Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul“, printr-o dezbatere stiintifica sustinuta de personalitati ale vietii didactice si culturale vilcene. Evenimentul isi propune sa puna capat negarii Holocaustului in România, alocutiunile celor prezenti referindu-se, in principal, la politica antisemita a nazistilor in Europa si la atrocitatile comise de acestia impotriva evreilor. „Dezastrul din lagarele de exterminare si camerele de gazare naziste s-a vrut a fi o asa-zisa «solutie finala a problemei evreiesti», solutie care a condus la uciderea a circa sase milioane de oameni. Evreii din România nu au avut soarta celor din lagare, adica nu au fost arsi sau asfixiati, insa au murit din cauza deportarilor, a conditiilor insalubre de transport, o mare parte din ei fiind, insa, victimele asasinatelor in masa, mai ales in Basarabia si Bucovina. Este important ca românii sa accepte aceste tragedii, sa isi asume pe viitor responsabilitatea istorica, pentru ca faptele care s-au petrecut in acea perioada sa nu se mai repete. Asumarea istoriei nu este si nu trebuie sa devina cap de acuzare“, a marturisit Florin Epure, director executiv la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Vilcea. Actiunea prilejuieste si vizionarea filmului documentar „Holocaustul uitat“, in care cutremuratoarele imagini de arhiva sint completate de marturii ale evreilor care au supravietuit acelor clipe de cosmar sau ale rudelor acestora. Materialul, realizat de un post national de televiziune in colaborare cu Asociatia Evreilor din România si Centrul National de Cinematografie, trage, de asemenea, un semnal de alarma, ca toata lumea, in special generatia tinara, sa cunoasca adevarul despre acele tragice evenimente. In acelasi context, va fi prezentata si expozitia intitulata sugestiv „Memorialul Holocaustului“, care reuneste volume apartinind fondului de carte al Bibliotecii Judetene Vilcea.


In cadrul evenimentului va lua cuvintul si preotul ortodox Gheorghe I. Petre-Govora, cel care in timpul Holocaustului a ajutat si salvat de la moarte mii de evrei deportati in lagarele si ghetourile din Transnistria. Pentru acest merit, preotul vilcean a primit, pe 25 iunie 2005, din partea statului Israel, inalta distinctie si medalia „Drept intre popoare“, numele sau fiind inscris pe placa comemorativa de la Yad Vashem din Ierusalim.


In ultimii ani se tinde la inlocuirea termenului „holocaust“, care propriu-zis are o semnificatie religioasa, reprezentind arderea totala a jertfei catre divinitate, cu termenul ebraic „shoah“, care se inseamna „catastrofa“. Manifestarea este organizata de Consiliul Judetean Vilcea prin DJCCPCN, in colaborare cu Biblioteca Judeteana, Forumul Cultural al Rimnicului, Inspectoratul Scolar si Muzeul Judetean Vilcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS