18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDetinutii Penitenciarului Drobeta Turnu Severin isi recistiga libertatea muncind

Detinutii Penitenciarului Drobeta Turnu Severin isi recistiga libertatea muncind

• Puscariasii consolideaza linia de cale ferata a Regionalei Timisoara, prasesc porumb si cosesc fin • Pentru 30 de zile de munca, un detinut cistiga bani si sapte zile de libertate

Din cei 1.100 de detinuti ai Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, 600 sint angrenati in contracte de prestari servicii, constructii, agricultura si legumicultura. Cei care sint apti medical si care prezinta garantii ca vor fi disciplinati au optat sa munceasca.

Scoaterea la munca a infractorilor este benefica atit pentru societatea comerciala respectiva, deoarece mina de lucru este ieftina, cit si pentru administratia penitenciarului, pentru ca se asigura banii necesari intretinerii condamnatilor.

„O astfel de metoda este benefica si pentru puscariasi, care se integreaza intr-un colectiv, invata sa lucreze in echipa, se resocializeaza. Acesti detinuti prasesc porumbul sau cosesc. Ei cistiga zile, care ii pot duce mai aproape de familiile lor, primesc pachete si pot fi vizitati mai des“, a spus col. Vasile Burcu, comandantul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin.

Pentru ca mina de lucru este ieftina, sint contracte pentru tot anul

Pentru o luna de lucru pentru un detinut, beneficiarul asigura 2,5 milioane de lei, din care 10% intra in contul personal al detinutului, iar 90% ajunge la bugetul de stat pentru asigurarea intretinerii incarceratilor. Muncind o luna, detinutul are o reducere de sapte zile din pedeapsa. Mina de lucru fiind foarte ieftina, de 16.000 de lei pe ora, plus 35 la suta cota CAS, conducerea penitenciarului reuseste sa incheie contracte pentru tot anul.

Detinutii au plantat si flori in parcurile orasului

Pe linga lucrarile agricole, detinutii severineni sint angrenati si in munci prestate pentru parteneri traditionali, cum ar fi sucursala ROMAG TERMO, dar si Regionala de Cai Ferate Timisoara.

„Detinutii nostri consolideaza linia de cale ferata, in Regionala CFR Timisoara, spre deosebire de CFR Craiova, care nu agreeaza acest mod de lucru, din motive care imi scapa. Si la Termo Halinga se lucreaza cu detinuti“, a precizat col. Vasile Burcu.

Detinutii din penitenciarul severinean au contribuit si la infrumusetarea municipiului, plantind flori pe strazile orasului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS