19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBoi si vaci cu pasaport si ciini cu microcipuri

Boi si vaci cu pasaport si ciini cu microcipuri

Pina la momentul integrarii in Uniunea Europeana, Romania va trebui sa adopte sistemul european de identificare si inregistrare a animalelor. Autoritatea competenta in domeniu este Agentia Nationala Sanitar-Veterinara(ANSV). Pina in prezent, a fost emis un act normativ privind inregistrarea bovinelor. Potrivit directorului Directiei de sanatate animala din cadrul ANSV, Corneliu Vintila, identificarea si inregistrarea bovinelor vor necesita 2,8 milioane de euro (un milion de euro de la bugetul de stat si 1,8 milioane de euro din fondurile Phare). Identificarea bovinelor va trebui finalizata pina la 30 iunie 2004, iar eliberarea pasapoartelor, pina la 31 decembrie 2004.

Fiecarui animal ii va fi aplicata o marca auriculara. Bovinele nu vor mai putea fi vindute sau abatorizate fara pasaport. Cele destinate exportului vor fi insotite de pasaportul individual pina la destinatie. „Cei care nu-si vor declara si inregistra animalele nu le vor putea vinde si, in plus, sint pasibili de plata unor amenzi cuprinse intre trei milioane si 50 de milioane de lei“, a mai spus Vintila. Contravaloarea marcilor auriculare si a pasapoartelor va fi suportata de detinatorii bovinelor. Responsabilii ANSV au in vedere elaborarea unor acte normative privind identificarea si inregistrarea ovinelor, caprinelor, porcinelor, cabalinelor si ciinilor. In privinta ovinelor, caprinelor si porcinelor vor fi adoptate norme asemanatoare celor privitoare la bovine. Animalele vor purta marci auriculare si vor avea pasapoarte. In ceea ce priveste cabalinele si ciinii, se doreste ca, pina la 31 decembrie 2003, acestea sa fie identificate electronic. Fiecarui animal ii va fi implantat cite un microcip. Costurile marcilor de identificare electronica si aplicarea sint suportate de proprietari.

„Prin luarea acestor masuri de identificare si inregistrare a tuturor animalelor este avuta in vedere protectia consumatorilor“, a mai aratat Vintila

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS