16.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRambursarea TVA pentru lucrarile de modernizare a locuintelor

Rambursarea TVA pentru lucrarile de modernizare a locuintelor

Procesul de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru constructia, extinderea, consolidarea si reabilitarea de locuinte, si in special pentru montarea de centrale termice, creeaza dificultati locuitorilor din mai multe judete din Transilvania. Mai multe persoane care si-au montat in apartamente centrale termice s-au grabit sa depuna cereri de recuperare a TVA, speriate ca modificarea legislatiei privind taxa pe valoarea adaugata in constructii, din 2002, ii va pune in imposibilitatea de a-si recupera banii. Surse din Ministerul Finantelor Publice sustin insa ca populatia nu are motive de ingrijorare, intrucit banii care trebuie returnati pe baza facturilor emise in anul 2001 pot fi recuperati si anul viitor. Singura conditie este ca lucrarile sa fi fost executate cu o firma specializata si nu in regie proprie.

Putine dosare au fost insa solutionate, fie ca urmare a necunostintei cetatenilor, fie a faptului ca unele organe fiscale nu stiu cum sa aplice reglementarile in vigoare. La filiala Distrigaz Cluj au fost depuse peste 22.000 de dosare pentru instalare de microcentrale, din care 19.000 in cursul anului trecut, si 3.200 de dosare in 2001. Valoarea banilor care ar trebui inapoiati depaseste 110 miliarde de lei. La Brasov au fost inregistrate 15 cereri, dar toate au fost respinse din cauza lipsei autorizatiilor sau a altor documente. Majoritatea cererilor nu s-au soldat, pina in prezent, cu returnarea sumelor solicitate. Cota zero de TVA pentru reabilitarea de locuinte a fost instituita prin Ordinul ministrului finantelor 1.026/2000, cu conditia ca lucrarile sa fie executate cu autorizatie si de persoane fizice sau juridice autorizate. Ulterior, prin Legea 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, a fost eliminata obligativitatea obtinerii de autorizatii de constructie pentru lucrarile care nu afecteaza structura de rezistenta a cladirilor, cum ar fi amenajarile si reabilitarile.

Comisia centrala fiscala a impozitelor indirecte constituita la nivelul Ministerului Finantelor a elaborat o solutie pentru aplicarea OUG 17/2000 privind TVA, in care se specifica faptul ca lucrarile de reabilitare a locuintelor existente, constind in instalarea de centrale termice, sint scutite de TVA, fie ca necesita sau nu autorizatie de constructie. Una din conditiile impuse este ca persoanele care solicita rambursarea TVA sa fi efectuat lucrarile prin contracte incheiate cu prestatorii de servicii si sa prezinte avizul societatii furnizoare de gaze naturale. Singurele persoane care ar trebui sa se grabeasca la depunerea cererilor sint cele care si-au modernizat locuintele in cursul anului trecut, intrucit aceste cereri pot fi depuse la unitatile fiscale pina la data de 31 decembrie a anului urmator celui in care s-au finalizat lucrarile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS