28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBărbaţii şi paternitatea

Bărbaţii şi paternitatea

Comunitatea ştiinţifică este obsedată dintotdeauna de felul în care maternitatea afectează sănătatea fizică şi mintală a femeilor, însă nu a manifestat acelaşi interes şi în cazul schimbărilor prin care trec bărbaţii care devin părinţi. Asta până de curând, se arată într-un articol publicat de cotidianul britanic Daily Mail.

Se ştie foarte clar că statutul de proaspătă mămică poate da peste cap echilibrul hormonal al unei femei, afectându-i, totodată, capacităţile cognitive, relaţiile sociale şi chiar sănătatea. Ceea ce nu a fost luat în seamă prea mult a fost faptul că, deşi nu experimentează naşterea propriu-zisă, şi bărbaţii pot trece prin anumite transformări fizice şi psihologice în momentul în care devin părinţi. Potrivit experţilor în fertilitate, sarcina provoacă schimbări semnificative în cazul femeilor, dar nici bărbaţii nu scapă de aceste transformări, chiar dacă ele sunt mai subtile. Vă prezentăm în continuare câteva efecte surprinzătoare pe care statutul de proaspăt tătic le are asupra trupului şi creierului bărbaţilor.

Bărbaţii devin mai sensibili

Luna trecută, de exemplu, un studiu efectuat pe un grup de 624 de bărbaţi a relevat faptul că, în cazul tuturor subiecţilor, nivelul de testosteron a scăzut cu până la o treime în momentul în care li s-a născut un copil. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago, care au realizat studiul, au explicat că din cauza acestui dezechilibru hormonal bărbaţii îşi pierd din agresivitate şi îşi arată partea mai sensibilă a personalităţii. „Nu se poate spune că scăderea nivelurilor de testosteron transformă un bărbat în cel mai mare iubitor de copii, însă din cauza – sau datorită – acestui dezechilibru hormonal bărbatul respectiv îşi schimbă scara de valori, transformând nou-născutul într-o prioritate“, a precizat profesorul britanic Allan Pacey, expert în fertilitate. „De-abia de acum începem să înţelegem contribuţia pe care statutul de tată o are la starea de sănătate a unui bărbat. Există studii care arată că noul statut este benefic, altele, dimpotrivă, susţin că implică multe riscuri. Este o dezbatere interesantă“, a explicat Craig Garfield, unul dintre autorii studiului citat. Pe de altă parte, tot el a precizat că, în ciuda teoriilor complexe, este foarte posibil ca dezechilibrul hormonal care apare în cazul bărbaţilor să nu fie altceva decât o reacţie fizică la noua situaţie de stres pe care o experimentează.

Creierul funcţionează altfel

Orice proaspăt tătic va recunoaşte – poate cu suprindere – că şi-a schimbat priorităţile în momentul în care în familia lui a venit un copil, iar unii oameni de ştiinţă sunt de părere că, după mărirea familiei, creierul tatălui începe să funcţioneze cu totul altfel decât înainte. În 2006, o echipă de cercetători de la Universitatea Princeton au analizat creierul unei specii de maimuţe (saguin) şi au constatat că, după naşterea puilor, sinapsele au devenit mai eficiente în cortexul prefrontal, respectiv în zona cerebrală responsabilă cu planificarea activităţilor şi cu memorarea. Un studiu ulterior al aceleiaşi echipe de cercetare a relevat faptul că statutul de părinte a generat celule şi conexiuni noi în regiunea hipocampusului (zona asociată cu procesarea emoţiilor). Întrucât acestea sunt aptitudinile de care are nevoie orice părinte, cercetătorii au concluzionat că aceleaşi modificări apar şi în creierul uman.

Şi tăticii se îngraşă

Un sondaj realizat pe un eşantion de 5.000 de bărbaţi a relevat faptul că viitorii tătici se îngraşă, în medie, cu şase kilograme în timpul perioadei de sarcină a partenerei. Aproximativ 40 la sută dintre respondenţi au dat vina pe mâncarea suplimentară care apare în casă din cauza apetitului mai mare al partenerei, alţii au menţionat că soţia le-a dat să mănânce mai mult în această perioadă, în timp ce alţii au mărturisit că au mâncat mai mult pentru a fi solidari cu partenera şi pentru ca aceasta să nu devină deprimată din cauza faptului că se îngraşă.

Sarcină prin simpatie…

Potrivit unui alt studiu, realizat recent pe un grup de 2.000 de viitori taţi, unul din patru bărbaţi aflaţi în această situaţie susţine că experimentează multe dintre simptomele sarcinii partenerei. Aceşti domni au declarat că au pofte gastronomice ciudate, trec prin schimbări bruşte de dispoziţie şi chiar au greţuri matinale, unii dintre ei jurând că au şi simţit durerile pe care le au femeile însărcinate. Specialiştii sunt de părere că de vină pentru „sarcina din simpatie“ este implicarea activă şi la un nivel mai mare a bărbatului modern în evoluţia sarcinii – de exemplu, din ce în ce mai mulţi viitori tătici participă la cursuri prenatale şi îşi însoţesc partenera la controalele periodice şi la vizitele în cadrul cărora se fac ecografii. „Societatea actuală se aşteaptă ca bărbaţii să manifeste un interes mai vizibil faţă de sarcină şi de stările prin care trec partenerele însărcinate. În momentul în care viitorii tătici asistă la efectuarea ecografiilor, sarcina devine «reală», la fel cum se întâmplă şi în cazul femeilor. Nu este deci surprinzător că bărbaţii încep să experimenteze simptome psihosomatice“, a explicat psihologul Sandra Wheatley. Ea a precizat însă că simptomele aşa-numitei „sarcini prin simpatie“ pot fi şi rezultatul fizic al anxietăţii care cuprinde un bărbat din cauza durerilor prin care trece partenera lui.

…şi depresie postnatală

Psihologii îi avertizează pe viitorii tătici că şi bărbaţii pot suferi de depresie postnatală, întocmai ca femeile. Studenţi şi profesori de la Facultatea de Medicină East Virginia au revizuit 43 de studii efectuate în 16 ţări şi au descoperit că, potrivit statisticilor, unul din zece proaspăt tătici – acelaşi procent raportat şi în cazul mămicilor – este predispus să aibă probleme psihologice înainte sau după naşterea copilului său. Explicaţia pentru acest fenomen este scăderea nivelului de testosteron, hormonul responsabil pentru dorinţa sexuală, dar şi pentru energia generală. Alţi factori de risc pot fi o naştere traumatizantă, dar şi modificarea rolului bărbatului în cadrul familiei. Specialiştii spun că bărbaţii sunt predispuşi la astfel de probleme în decurs de trei până la şase luni după naşterea copilului pentru că, în timp ce organismul şi stilul de viaţă al femeii se modifică treptat în timpul sarcinii, bărbatul, care este ocupat cu munca pentru întreţinerea familiei, nu dispune de timpul necesar pentru a se pregăti emoţional pentru venirea pe lume a bebeluşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS