17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJaponia: Un nou incident la centrala nucleară Fukushima

Japonia: Un nou incident la centrala nucleară Fukushima

Sistemul de răcire a combustibilului nuclear uzat stocat în bazinul Reactorului numărul 3 al centralei avariate Fukushima s-a oprit brusc în această dimineaţă, dintr-un motiv necunoscut, informează Mediafax.ro citând un anunţ făcut de compania care explotează centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO). Potrivit reprezentanţilor TEPCO, o alarmă s-a declanşat la ora locală 14:27 (8:27, ora României), iar tehnicienii au constatat că dispozitivul era oprit. Ei încearcă, în prezent, să înţeleagă cauza acestui incident, a precizat un purtător de cuvânt al grupului. Compania speră să repornească sistemul în cursul zilei de azi. Situaţia nu este considerată alarmantă, pentru moment, însă acest nou incident subliniază vulnerabilitatea instalaţiilor, în condiţiile în care bazinul Reactorului 3, distrus complet de o explozie de hidrogen, conţine peste 500 de ansambluri de combustibil uzat.

Acest nou incident este a doua problemă gravă ce are loc la Fukushima, în mai puţin de o lună, la un sistem de răcire. Pe 19 martie, sistemele de răcire de la bazinele 1, 3 şi 4, dar şi al bazinului comun s-au oprit din cauza unei pene de electricitate, despre care s-a aflat ulterior că a fost cauzată de un scurtcircuit provocat de un şobolan.

Situaţia centralei Fukushima este considerată stabilizată începând din decembrie 2011, dar instalaţia este foarte fragilă, în special în cazul unui nou cutremur urmat de un tsunami, ca cele care au pus în pericol acest complex atomic la 11 martie 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS