29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn nai pentru Cartea Recordurilor

Un nai pentru Cartea Recordurilor

Ştefan Popescu este profesor de nai şi director adjunct la Şcoala Populară de Artă din municipiu. În prezent, lucrează la un nai de doi metri, în şase octave, pentru a intra în Cartea Recordurilor.

Maestrul Ştefan Popescu cântă la 12 de instrumente muzicale de suflat clasice, precum şi la 21 neconvenţionale, create de el însuşi în cei peste 35 de ani de activitate. Pentru eforturile sale, Ştefan Popescu a primit în vara acestui an titlul de „Academician în ale folcloristicii“. Maestrul cântă la fluier de la şase ani, iar în clasa a V-a era dirijorul corului şcolii generale unde a învăţat. „Am inventat 21 de pseudoinstrumente. Cânt la nucă, lingură, ulcică de pământ, urcior, sticlă plină cu apă sau alcool, la putinei mic, la pară, la broască, la cuc… Sunt nişte forme din pământ cărora le-am făcut găuri, ca să pot sufla. Scot nişte sunete minunate“, a afirmat profesorul de nai.

Ştefan Popescu a realizat, din 1972 şi până în prezent, peste 1.900 de naiuri, şase sute din lemn de bambus, iar restul din lemn de soc. Acum, acesta lucrează la un nai din lemn de salcâm, în şase octave, lung de doi metri. „Am două naiuri în lucru: unul de 90 cm, în cinci octave, şi altul de aproape doi metri, în şase octave. Al doilea este uriaş, poate voi intra cu el în Cartea Recordurilor. La realizarea lui mă ajută un prieten foarte bun. Este mult mai greu să lucrezi în lemn de salcâm decât în bambus, căci bambusul are deja gaură pe mijloc“, a povestit Ştefan Popescu.

Pasiunea pentru muzică îl ajută să migălească la aceste instrumente. Dacă naiul cel mai mare realizat de maestru va avea aproximativ doi metri, cel mai mic abia depăşeşte 9 centimetri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS