29.3 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoluare cu pirită în Moldova Veche

Poluare cu pirită în Moldova Veche

Culturile şi casele din Moldova Veche, de pe Clisura Dunării, au fost distruse de pirita ce se ridică în aer din iazurile de colectare ale fostei mine de extragere a cuprului, Moldomin.

 

Oamenii din Moldova Veche sunt disperaţi şi nu ştiu ce să mai facă. Pirita le-a distrus grădinile, locuinţele. Totul este pârjolit, iar autorităţile nu fac nimic.

Locuitorii oraşului Moldova Veche spun că aşa ceva s-a mai întâmplat în urmă cu 30 de ani, dar atunci praful nu era atât de dens. În fiecare dimineaţă, oamenii îşi spală casele, însă praful ajunge peste noapte şi în camere.

„Am muncit ca să punem grâu, porumb, cartofi. Nimic nu rezistă din cauza prafului de pirită. Plantele, legumele, florile, până şi gândacii au murit. În fiecare dimineaţă spălăm casele. Cine ştie cât va mai rezista şi tencuiala? Nu avem ce să facem. Problema este că intră şi în casă prin geamuri, pe sub uşă. Aşa ceva s-a mai întâmplat în urmă cu vreo 30 de ani, dar parcă nu era aşa de mistuitor. Până şi trandafirii, care nici nu au înflorit, au murit din cauza piritei“, spunea o localnică.

 

„Parcă am fi în deşert!“

 

Oamenii spun că, atunci când bate vântul, nu pot să iasă din casă.

„Când începe furtuna, parcă ar fi în deşert. După ce se linişteşte vântul, totul rămâne de parcă ar fi nins şi trebuie să o luăm de la capăt cu curăţenia. Aşa ne otrăvim în fiecare zi cu praful de pirită“, a spus un localnic din Moldova Veche.

Chiar şi Electrica are probleme din cauza poluării. Un inginer de la Electrica a explicat cât de mare este riscul la care sunt supuşi toţi angajaţii, din cauza piritei.

„Pirita este un praf radioactiv destul de periculos, care pune în pericol nu numai oamenii, mediul înconjurător, dar şi firele de înaltă tensiune. De exemplu, atunci când vin furtunile de pirită, munca noastră este îngreunată. Toţi angajaţii Electrica sunt puşi în pericol din cauza materiei radioactice, pentru că noi ne aflăm mai toată ziua pe teren“, a spus Toni Novăcescu, inginer la Electrica.

Conducerea Minei Moldomin nu a dorit să comenteze situaţia. Gardienii au vrut să-i bată pe ziarişti, directorii şi-au închis telefoanele, lăsând în continuare ca această situaţie să se rezolve de la sine sau să se ajungă la o tragedie pentru locuitorii din Moldova Veche.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS