12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCătuşe pentru Drăgancea, directorul APIA Dolj

Cătuşe pentru Drăgancea, directorul APIA Dolj

Directorul liberal al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a fost arestat preventiv sâmbătă, la propunerea procurorilor DNA, care l-au prins în flagrant primind o mită de 10.000 de euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au comunicat că s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii de luare de mită împotriva lui Răducu Sergiu Gelu Drăgancea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Drăgancea a fost reţinut vineri după-amiază, în urma unui flagrant organizat de procurorii DNA într-un restaurant de pe strada Amaradia din Craiova. Potrivit reprezentanţilor DNA, în cursul acestui an, inculpatul a cerut de la administratorul unei societăţi comerciale agricole 25.000 de dolari pentru a-i elibera o adeverinţă pentru subvenţia pe suprafaţa cultivată. Acest document condiţionează plata efectivă a subvenţiei către persoanele care au depus cereri pentru acest lucru, subvenţiile pe suprafaţa cultivată acordate de APIA fiind finanţate atât din fonduri europene, cât şi din bugetul de stat. După ce a „aranjat“ eliberarea documentului, pe 5 septembrie, Drăgancea a acceptat promisiunea primirii în trei tranşe a sumei totale de 25.000 de euro de la aceeaşi persoană, de data acesta pentru a nu dispune un eventual control a suprafeţei de teren agricol cultivat pentru care se solicitase şi primise subvenţia. Între timp, denunţătorul a anunţat oamenii legii despre „pretenţiile“ directorului APIA Dolj, iar procurorii DNA au şi pus la punct flagrantul. Astfel, vineri după-amiază, Drăgancea a fost ridicat dintr-un restaurant de pe strada Amaradia, imediat după ce băgase în buzunar 10.000 de euro, bani marcaţi de procurori şi care reprezentau prima tranşă din cei 25.000 de euro acceptaţi de Drăgancea pentru a nu dispune un eventual control prin teledetecţie la terenul cultivat de firma denunţătorului. În plus, în schimbul celor 25.000 de euro, directorul APIA se obliga să „aranjeze“ plata cu prioritate a subvenţiei pe suprafaţa cultivată.

Are o Dacia din 1982

În declaraţia de avere postată pe pagina de internet a APIA Dolj Drăgancea a precizat că are un apartament de 85 de metri pătraţi în Craiova, pe care l-a cumpărat în 2008. Tot în 2008, Drăgancea a obţinut un credit de 92.600 de euro, data scadentă fiind în 2038. În aceeaşi declaraţie de avere Drăgancea se „laudă“ cu o Dacia 1300 din 1982, Mercedesul pe care îl conduce zilnic nefiind menţionat. În anul 2010, perioadă la care se referă ultima declaraţie de avere întocmită de directorul APIA, acesta a fost remunerat cu fix 51.882 de lei. În plus, Drăgancea a menţionat că are 16.861 de acţiuni la SC Transchim SA Bucureşti. Nu are terenuri, bijuterii, obiecte de artă, conturi şi depozite bancare, plasamente ori investiţii directe. De asemenea, directorul liberal al APIA Dolj a menţionat în declaraţia de avere că nu a primit „cadouri, servicii sau avantaje gratuite sau subvenţionate din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale, regii autonome, companii/societăţi naţionale sau instituţii publice“. Vineri seară, după ce a fost audiat de procurorii DNA, Drăgancea a fost reţinut pentru 24 de ore, iar sâmbătă a fost dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Probele prezentate de procurori i-au convins pe judecători, care au dispus arestarea preventivă a lui Drăgancea pentru 29 de zile. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

A fost suspendat din funcţie
APIA a comunicat că directorul executiv Sergiu  Drăgancea a fost suspendat din funcție, iar accesul la sistemul informatic al acestuia, dar și al unor funcționari din cadrul APIA Dolj a fost dezactivat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII