10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNixon, eliberat pentru că a fost cuminte

Nixon, eliberat pentru că a fost cuminte

Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat de trafic de minori pe Nicolae Nixon, de 36 de ani, din Craiova. Pentru o asemenea faptă, inculpatul putea primi până la 15 ani de puşcărie, dar magistraţii i-au dat trei ani cu suspendare şi l-au pus imediat în libertate.

Nicolae Nixon, de 36 de ani, din Craiova, a ajuns în spatele gratiilor pe 9 august 2010, după ce a fost reţinut, apoi arestat preventiv, într-un dosar penal de trafic de minori instrumentat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi poliţiştii de la Crimă Organizată. El este acuzat că, în cursul anului 2009, ar fi dus mai multe minore în Marea Britanie, la Birmingham, cu promisiunea că le va găsi un loc de muncă, dar acolo le-a exploatat sexual. Potrivit procurorilor, fetele erau bătute şi arse cu ţigara până când acceptau să se prostitueze în folosul lui Nixon.

Arestare cu bătaie

Arestarea sa nu a fost lipsită de incidente. Întâlnindu-se pe stradă, prin cartierul Brestei, cu Mariana, una dintre victime, şi Ionuţ Velcu, prietenul acesteia, Nixon l-a întrebat pe tânăr: „Nu cumva te-ai dus să mă torni la gardă?“. „Nu, cum să fac eu asta?“, i-a răspuns Velcu. „Bă, sigur nu te-ai dus, că mi se zbate ochiul stâng?“, l-a întrebat din nou Nixon. După colţ, îl aşteptau poliţiştii de la Crimă Organizată şi un procuror de la DIICOT, care l-au reţinut. În acel moment, mai mulţi amici ai lui Nixon au sărit să-l scape, atacându-i pe poliţişti cu bâte şi scânduri rupte din garduri. Câteva minute mai târziu, tot ei săreau peste garduri şi se suiau pe case pentru a încerca să-şi piardă urma din faţa poliţiştilor de la Crimă Organizată, care i-au bătut măr.

Circumstanţă atenuantă pentru traficant

Inculpatul a fost trimis în judecată pe 2 septembrie 2010 pentru o singură infracţiune – de trafic de persoane. Procesul a fost destul de rapid, încheindu-se pe 3 februarie 2011. Hotărârea a fost pronunţată a doua zi, pe 4 februarie.
Judecătoarea Camelia Bichea Cojocaru l-a găsit vinovat pe Nixon de acuzaţiile care-i erau aduse de procurori şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 5 la 15 ani. Totuşi, magistratul i-a acordat inculpatului circumstanţe atenuante, bazându-se pe „conduita bună a infractorului înainte de săvârşirea infracţiunii“, aşa că a putut să-i scadă pedeapsa sub minimul de cinci ani. Mai precis, i-a dat trei ani de închisoare, şi aceia cu suspendare, dispunând şi „punerea de îndată în libertate a inculpatului“, după aproape şase luni de arest preventiv. Instanţa a respins şi cererea de despăgubiri formulată de victimă.

„Cum să-i dea drumul unui proxenet?“

Sancţiunea cu suspendare a fost imediat atacată cu apel de procurorii DIICOT, nemulţumiţi de pedeapsa mult prea mică dată inculpatului.
Pedeapsa a fost surprinzătoare atât pentru victimă, cât şi pentru principalul martor al acuzării, Ionuţ Velcu, de 22 de ani, din Craiova.
„Nu e posibil aşa ceva! Cum să-i dea drumul unui proxenet? Asta nu e ţară!“, spune Velcu. Judecătoarea Camelia Bichea Cojocaru este cea care de trei ori la rând a dispus eliberarea din arest a inculpaţilor din dosarul „TVA pentru ziarişti“, convingând până la urmă Curtea de Apel Craiova să se ralieze opiniei sale. Tot ea, în 2007, l-a arestat pe Genică Boerică, însă hotărârea sa avea atât de multe vicii de procedură încât Curtea de Apel Craiova l-a eliberat imediat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII