14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi pentru protestul din benzinării

Amenzi pentru protestul din benzinării

Mai multe persoane din Craiova, care au protestat pe 30 decembrie şi pe 7 ianua-rie în benzinăriile din oraş faţă de scumpirile carburanţilor, au început să primească acasă amenzi din partea jandarmilor. Urmează şi cele ale poliţiştilor. Protestatarii au fost amendaţi cu câte 200 de lei pentru că… au claxonat fără motiv.

În seara de 30 decembrie, mai mulţi şoferi s-au întâlnit în parcarea supermarketului Billa, pentru a organiza un protest în benzinăriile din Craiova faţă de scumpirile exagerate ale carburanţilor.
Potrivit protestatarilor, iniţial s-a stabilit ca protestul să se ţină în staţia Petrom de lângă Hotel Jiul, însă, auzind că mai multe echipaje de poliţişti ajunseseră deja acolo, au schimbat destinaţia pentru benzinăria Petrom din apropierea Complexului Bacriz.
Şi acolo au fost aşteptaţi de câteva echipaje de poliţişti. Ca şi pe 7 ianuarie, cei peste 20 de craioveni au alimentat cu o cantitate mică de benzină sau motorină, însă într-un timp cât mai lung, după care au plătit cu monede. La început, poliţiştii au privit de la distanţă protestul şoferilor, nefăcând altceva decât să noteze pe carneţele numerele de înmatriculare ale maşinilor. Rând pe rând, au început însă să apară alte echipaje de poliţişti, duba „mascaţilor“ de la DPIR, dar şi câteva echipaje de jandarmi. Odată cu ei a ajuns şi un personaj îmbrăcat în trening care, potrivit celor prezenţi la protest, părea a fi ofiţer de poliţie. Acesta le-a cerut forţelor de ordine să îi legitimeze pe şoferii care alimentau prea încet, lucru care s-a şi întâmplat.
Maşinile poliţiştilor şi jandarmilor au blocat intrările şi ieşirile din peco, după care agenţii şi jandarmii le-au cerut actele şoferilor.
„Fiind aproximativ 20 de persoane, cred că ţineam staţia peco ocupată cel mult 30 de minute. După ce au blocat poliţiştii şi jandarmii intrările şi ieşirile şi până când ne-au legitimat pe toţi a trecut aproximativ o oră şi jumătate, ei fiind de fapt cei care au blocat benzinăria. Astfel de proteste au fost făcute în toată ţara, însă numai la noi s-a întâmplat aşa ceva“, a explicat unul dintre protestatari. 

Au claxonat în „Peco Bacriz“

„Circul“ din staţia peco s-a terminat abia după două ceasuri, după ce toţi şoferii care au protestat au fost legitimaţi.
Săptămâna trecută, înainte de protestul organizat pe 7 ianuarie, câţiva dintre ei au primit acasă o „surpriză“ din partea Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) Craiova. Este vorba de procese-verbale prin care şoferii craioveni au fost sancţionaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice cu amenzi în valoare de 200 de lei. Acestea sunt numai primele procese-verbale care au ajuns la şoferi, pentru că jandarmii s-au „mişcat“ mai repede. Urmează să le primească şi pe cele întocmite de poliţiştii din cadrul IPJ Dolj.
De exemplu, un jandarm, plt. adj. şef Constantin Cucu, a consemnat în procesul-verbal seria JO, nr. 0133968, că un protestatar, aflându-se la volanul unui autoturism pe bulevardul Dacia, „a tulburat ordinea şi liniştea publică prin claxonarea în mod repetat, fără motiv întemeiat, cât şi în incinta «Peco Bacriz»“.
În acelaşi proces-verbal, jandarmul a consemnat că protestatarul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 200 de lei în baza art. 2 al Legii nr. 61/1991, care stipulează că acest lucru constituie contravenţie tulburarea liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. Lucrătorul GJM Craiova a mai precizat şi că şoferul refuză să ia la cunoştinţă, dar şi că… în zonă se află persoane din anturajul său.
Protestatarii au hotărât să mai aştepte câteva zile pentru a vedea câţi dintre ei vor primi amenzi acasă, după care vor angaja un avocat şi le vor contesta pe toate în instanţă, precizând că vor dovedi cu uşurinţă că a fost vorba de un abuz din partea jandarmilor şi poliţiştilor.

Precizările poliţiştilor şi jandarmilor

Potrivit reprezentanţilor GJM Craiova, jandarmii prezenţi la faţa locului au aplicat amenzi pentru că, în timpul protestului, în benzinărie, şoferii au început să claxoneze, tulburând ordinea şi liniştea publică.
De partea cealaltă, IPJ Dolj a comunicat că, într-adevăr, mai mulţi participanţi la protest au fost legitimaţi şi sancţionaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, însă nu au fost blocate intrările şi ieşirile benzinăriei, aşa cum susţin şoferii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

105 COMENTARII