19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBania va avea propria constitutie

Bania va avea propria constitutie

Autoritatile Baniei au facut ieri primul pas spre elaborarea unei strategii de dezvoltare locale, un soi de constitutie a orasului.


Craiova are nevoie de un tablou al problemelor si aspiratiilor comunitatii care sa reprezinte, pe de o parte, singura si principala sursa a proiectelor locale, iar pe de alta parte – catalizatorul implicarii tuturor autoritatilor in elaborarea si implementarea acestor proiecte. Asa suna, simplificat, motivul pentru care Primaria Craiova i-a chemat ieri laolalta pe reprezentantii tuturor institutiilor statului, ai Universitatii din Craiova, ai furnizorilor de utilitati etc. Potrivit primarului Antonie Solomon, „strategia de dezvoltare a municipiului va fi, de fapt, o constitutie locala, o carta a orasului, un document care exprima aspiratiile de dezvoltare“. Primarul spune ca prin aceasta constitutie proprie Bania isi va asigura bazele pentru o relatie noua cu localitatile din jur si isi va consolida statutul de lider regional. „Craiova este un pol, un nod, o mare intersectie de marfuri, bani, servicii, persoane, interese teritoriale. Tot acest tranzit trebuie sa fie in folosul nostru, dar pentru asta este nevoie sa avem o strategie, prin care noi, dar si partenerii, viitorii parteneri interesati, sa ne cunoastem exact necesitatile si aspiratiile si care sunt posibilitatile pentru atingerea acestora“, a spus primarul Antonie Solomon.


Coordonatele unei strategii de dezvoltare specifice Craiovei au fost elaborate de decanul Facultatii de Geografie a Universitatii Babes-Bolyai, Pompei Cocean. Profesorul clujean vede intre principiile fundamentale ale strategiei de dezvoltare a Craiovei: „exploatarea si utilizarea eficienta a resurselor locale, naturale si umane; coeziunea si echilibrul teritorial; conturarea unui sistem regional functional; realizarea conexiunilor optime cu unitatile invecinate; dezvoltarea durabila“. Dezbaterilor de ieri le vor urma constituirea unor grupuri de lucru la nivelul unitatilor reprezentative ale statului si agentiilor si semnarea acordului de cooperare interinstitutionala pentru elaborarea strategiei. Primarul nu stie care sunt costurile acestei actiuni, dar crede ca in mai 2007 va fi finalizata.


Demaraj cu scântei


De la lucrari n-au lipsit intepaturile primarului Antonie Solomon, care a atacat-o inca de la inceput pe directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu. „Nu ati facut nimic pentru Craiova, parca nici n-am face parte din regiune“, a spus Solomon. Marilena Bogheanu l-a contrazis pe edilul-sef, exemplificând cu câteva proiecte care au primit finantare europeana. „E o nimica toata, ati venit cu lectia invatata, dar in teren nu se vede nimic“, a raspuns primarul. El s-a mai aratat nemultumit de comparatia parcursului economic al Craiovei cu dezvoltarea municipiului Râmnicu Vâlcea, facuta de consilierul local Nicu Marinescu. „Ce e Vâlcea? O strada si doua blocuri. Sigur ca are alt potential turistic, ca la Craiova nu cresc munti. O sa mutam si noi gradina zoologica la strada, sa punem taxa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS