19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRascoala hub-erilor

Rascoala hub-erilor

Operatiunea „Gramofonul“ a fost „reincarcata“ prin protocolul incheiat la inceputul saptamânii de 32 de institutii specializate in domeniul proprietatii intelectuale prin care se reia ofensiva fata de pirateria pe internet si fata de userii de hub-uri. Internautii craioveni riposteaza si ei prin mesaje dedicate acestei campanii.


Cele 32 de institutii, printre care Parchetul, Vama, Politia de Frontiera si ORDA, organizatii si asociatii specializate in domeniul proprietatii intelectuale, vor declansa de data aceasta o ofensiva serioasa fata de pirateria pe internet. Aceasta operatiune de mari proportii va fi demarata in intreaga tara dupa zece zile de la semnarea protocolului.


„Gramofonul“ in Dolj


Operatiunea „Gramofonul“ presupune identificarea celor care instraineaza opere protejate de Legea dreptului de autor si este coordonata de Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP. In Craiova nu au fost controlati pâna la aceasta data internautii care „shareaza“ pe hub-uri, fiind intocmite mai multe dosare penale pentru agentii economici care au comis infractiuni la Legea drepturilor de autor. Ofiterii doljeni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor se mândresc cu doua capturi record de CD-uri si DVD-uri contrafacute, una de 13.049 de CD-uri si alta de 8.800 de CD-uri si DVD-uri.


In luna iunie au fost intocmite mai multe dosare penale pentru comiterea infractiunii de reproducere neautorizata pe sisteme de calcul de programe pentru calculator, precum si de distribuire de marfuri-pirat. Astfel, Ionel Mitroi, de 34 de ani, din Craiova, in calitate de administrator al unei firme din Craiova, exploata in cadrul salii de internet, prin inchiriere catre diversi clienti, 14 calculatoare pe care avea instalate jocuri, fara a detine licente de exploatare pentru acestea. Conform concluziilor formulate de titularii de drepturi, prejudiciul creat se ridica la 38.790.000 de lei vechi.


In cazul lui Bogdan Preotescu, de 38 de ani, din Craiova, care exploata intr-o sala de internet din municipiu 28 de calculatoare pe care folosea programe si jocuri fara licenta, s-a constatat ca titularii drepturilor de autor au fost prejudiciati cu 30.000 de dolari. In toate cazurile, dosarele au fost inaintate Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj cu propunere de trimitere in judecata.


Dupa semnarea Protocolului „Gramofonul“, si in judetul nostru utilizatorii de hub-uri ar putea fi controlati la share. Ca o masura de precautie, majoritatea hub-urilor afiseaza mesaje de genul: administratorii hub-ului nu isi asuma responsabilitatea pentru fisierele puse in comun si transferate sau, mai nou, nu sunteti obligati sa „sharati“ nimic. Conducerea Serviciului de Investigatii Criminale Dolj spune ca se asteapta noile reglementari, care vor fi aplicate la nivel local. „Am auzit de acest protocol incheiat la Bucuresti si urmeaza ca, in perioada urmatoare, prevederile continute de acesta sa fie aplicate si la nivelul judetului Dolj“, a declarat subcomisar Leonard Bandoi, seful Serviciului de Investigatii Criminale.


„Atentie! Nu poti intra pe calculatorul meu!“


Ideea ca aproape orice internaut se poate trezi cu politia la usa si cu un mandat de perchezitie a declansat un numar mare de reactii din partea celor considerati de oamenii legii infractori.


Userii de hub-uri din Craiova si nu numai ataca la rândul lor semnarea Protocolului „Gramofonul“. Astfel, un mesaj „anti-Gramofon“ a fost postat pe un site, indemnând la riposta fata de ceea ce incearca autoritatile sa faca – limitarea „sharuirii“ de filme, muzica, programe si jocuri in interiorul retelelor de cartier, in special in cazul celor care le comercializeaza.


Mesajul cu pricina se gaseste pe site-ul www.dezvaluiri.ro si se adreseaza exclusiv userilor de hub-uri, dar a fost redactat si pentru cele 32 de organisme care au semnat protocolul.


„ATENTIE! NU POTI INTRA pe calculatorul meu ca sa vezi sau sa downloadezi fisiere daca faci parte din orice agentie guvernamentala sau de investigatii, din orice structura sau grup Anti-Piraterie, Politie, Parchet, ORDA, BSA, orice companie producatoare/distribuitoare de filme sau jocuri sau esti angajatul unei asemenea companii sau structuri. Daca intri pe computerul meu ca sa vezi sau sa downloadezi fisiere si nu esti de acord cu termenii de mai sus, INCALCI art. 27 (inviolabilitatea domiciliului), art. 28 (Secretul corespondentei), art. 30 (libertatea de exprimare), art. 31 (dreptul la informatie), art. 33 (accesul la cultura) din Constitutia României, INCALCI art. 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si INCALCI Directiva 95/46/EC a Parlamentului si Consiliului European. Daca imi INCALCI aceste drepturi, actiunea ta este ilegala atât in România, cât si in Uniunea Europeana, si am sa te dau in judecata pe tine ca angajat si institutia din care faci parte si am sa cer daune de 10.000.000 de euro. Asa ca, daca nu ai ce face cu banii sau vrei sa muncesti pentru mine tot restul vietii tale, fii curajos si incalca-mi drepturile. Raspândeste actiunea ANTI-GRAMOFON!!! E timpul sa ripostam!“, este mesajul cu care sunt rugati hub-erii sa-si deschida „sharele“.


Pedepse dure


In prezent, reproducerea neautorizata de programe pentru calculator pe sisteme de calcul este pedepsita cu amenda penala de la 10.000 la 40.000 de lei noi sau cu inchisoarea de la un an la patru ani, in timp ce pedepsele pentru cele mai grave forme ale infractiunii de distribuire de marfuri-pirat pot sa ajunga pâna la 15 ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII