12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPacientii si personalul dau in clocot

Pacientii si personalul dau in clocot

Canicula din ultimele zile asternuta peste Craiova a „lovit“ si in Spitalul de Urgenta Craiova, unde pacientii, medicii si restul personalului sufera cot la cot din cauza caldurii.


La Spitalul de Urgenta Craiova, pacientii, cei care se pot ridica din paturi, cauta câte un strop de racoare in curtea institutiei medicale sau isi petrec timpul pe holuri, unde nu este chiar asa de cald. Cei care nu se pot deplasa incearca sa acopere ferestrele cu ziare, cearsafuri si paturi pentru a se feri de soare. „Stam cu usile si ferestrele deschise, ca sa nu murim aici. Mai mult nu avem ce face. Sa ne certam cu Dumnezeu pentru canicula asta nu putem“, a spus Floarea Chelciu, internata in Sectia Chirurgie III.


La Sectia de Chirurgie Plastica, situatia este mai dificila pentru ca, pe lânga temperatura ridicata, bolnavii si cadrele medicale trebuie sa suporte si mirosul degajat de plagile arse ale pacientilor. „E foarte greu, abia rezistam. Mi-a pus femeia de acolo niste ziare in geam ca sa nu mai intre soarele, dar degeaba. Si ziua, si noaptea e teroare, ne omoara caldura“, a povestit Titina Falcasanu, care se chinuie cu caldura din salon de luni, de când a fost internata la Chirurgie Plastica. Si la maternitate, femeile suporta cu greu temperaturile ridicate din saloane. Potrivit medicilor, aici ar fi nevoie de aparate de aer conditionat, pentru ca lehuzele si copiii acestora sa aiba un climat optim.


Medicii rezista cum pot


Atmosfera devine mai „incinsa“ la etajele superioare ale spitalului, unde caldura intra si prin plafon, nu numai prin ferestre. „Avem viata grea aici. Dupa ce ca bate soarele toata ziua in plafon, se face cald si de la cazanele de apa sterila. Despre apa minerala sau aer conditionat nici nu poate fi vorba. Câte zile de canicula trebuie sa treaca pâna primim si noi apa minerala?“, se intreba un medic de la Sectia de Chirurgie Toracica de la etajul IX al spitalului. La etajul V, la Chirurgie Plastica, cadrele medicale se descurca cum pot cu canicula. „Facem fata situatiei cu un ventilator, un cearsaf in fereastra, pacientii primesc apa de acasa, pentru ca românul se descurca in orice situatie. Avem noroc ca sectia nu este supraaglomerata in aceasta perioada, altfel ar fi fost destul de greu pentru pacienti“, a declarat Doina Urzeanu, asistenta-sefa a Sectiei de Chirurgie Plastica.


La Sectia de Neurochirurgie, de la etajul III, medicii spun ca, desi ar fi normal sa primeasca apa pentru a mai combate canicula, nici vorba de asa ceva. „La noi nici nu s-a pus problema apei. Nu avem nici macar medicamente pentru bolnavi, dar apa pentru personal. Este destula apa la robinet, ce ne mai trebuie. Tragic este ca suntem nevoiti sa trimitem rudele pacientilor sa cumpere retetele, asta in cazul in care sunt prezenti, pentru ca la farmacia spitalului nu se gaseste decât Piafen tablete“, a declarat un medic, din cadrul Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenta Craiova.


Dupa munca si rasplata


Conducerea spitalului a declarat ca personalul va primi apa, dar si ca acesta este vinovatul indirect de lipsa medicamentelor din farmacia institutiei. „Azi dimineata (ieri-dimineata – n.r.) am aprobat achizitionarea, conform legii, a apei necesare personalului. In ceea ce priveste lipsa medicamentelor, lucrurile sunt simple. Avem un contract cu CAS pentru o anumita suma de bani. Daca muncim de acesti bani ii primim, daca nu, luam mai putini si nu ajung pentru anumite cheltuieli sau servicii. Din ce câstigam prin munca noastra cumparam medicamente, hrana pentru bolnavi si altele“, a declarat doctor Mariana Cristina Calangiu, directoarea Spitalului de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS