22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalModernizarea centrului, in asteptare

Modernizarea centrului, in asteptare

Amenajarea zonei centrale a Craiovei, proiect in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei, a intrat in stand-by. Dupa ce presa a tras un semnal de alarma in legatura cu ilegalitatea demararii lucrarilor din Piata Prefecturii, Inspectia in Constructii Dolj a dispus sistarea lor pâna la intrarea in legalitate.


Ziarul Gazeta de Sud nu s-a opus niciodata realizarii proiectului de modernizare a centrului Craiovei, chiar daca oportunitatea lui este discutabila, dar a insistat ca Primaria Craiova si constructorul UTI International sa respecte legislatia in domeniu. Si asta cu atât mai mult cu cât primaria ar trebui sa fie prima care sa dea exemplu locuitorilor Craiovei pe care-i amendeaza ori de câte ori acestia incalca reglementarile si legile in domeniul constructiilor. GdS a fost ziarul care a sesizat faptul ca executantul proiectului nu respecta contractul incheiat cu Consiliul Local Craiova si a inceput lucrarile fara sa aiba ordinul scris al primarului Solomon.


Reprezentantii UTI International au recunoscut ca lucrurile stau asa cum le-a descris Gazeta de Sud, dar nu au luat nici o masura de reglementare a situatiei decât dupa ce Inspectia de Stat in Constructii Dolj a avertizat atât primaria, cât si constructorul sa intre in legalitate. Speriati ca ar putea fi amendati, reprezentantii UTI au cazut la pace ieri cu inspectorii de stat in constructii, dispunând sistarea lucrarilor. „Luni dupa-amiaza reprezentantii UTI International au venit la sediul nostru si am discutat modalitatea de a lucra legal la centrul Craiovei. Noi le-am spus sa nu creada ca au nimerit intr-un sat fara câini unde se pot pune cu pichamerul pe Mihai Viteazul. Ei au inteles si au dispus sistarea lucrarilor. Imprejmuirea de santier este tot ilegala pentru ca le trebuia o autorizatie pentru constructie provizorie pe care nu am vazut-o, dar pe care ei trebuia sa ne-o comunice in momentul in care s-au apucat sa le monteze“, a declarat Gheorghe Enescu, ispector-sef al ISC Dolj.


Primaria drege busuiocul


Reprezentantii Primariei Craiova au refuzat sistematic sa ofere o explicatie pentru faptul ca au tolerat incalcarea legii in privinta modernizarii centrului, desi GdS a incercat sa obtina un raspuns din partea lor. Singura data când municipalitatea a comunicat cu mass-media pe marginea lucrarilor de modernizare a fost in urma cu mai bine de o saptamâna, când a organizat o conferinta de presa si aceea la presiunea jurnalistilor care solicitau lamuriri cu privire la cheltuirea a sute de miliarde de lei din bani publici. Câteva zile dupa aceea, primarul Solomon si cei imputerniciti de acesta sa se ocupe de buna desfasurare a lucrarilor au refuzat sa raspunda la vreo intrebare legata de conditiile de ilegalitate in care au inceput lucrarile din Piata Prefecturii. Ieri, reprezentantii municipalitatii au dat publicitatii un comunicat prin care incearca sa dreaga busuiocul, spunând ca demararea ilegala a lucrarilor este de fapt „o organizare de santier provizorie (inchidere perimetrala din panouri de tabla) in vederea dezafectarii amplasamentului de mobilier urban existent“. Primaria recunoaste ca nu a dat ordin de incepere a lucrarilor, motiv pentru care nu a anuntat nici ISC Dolj, careia trebuie sa-i plateasca 0,1% din valoarea contractului, adica aproape 5.000 de euro.


Inainte ordinul, apoi organizarea de santier


Specialistii in constructii contrazic comunicatul primariei spunând ca organizarea de santier nu poate incepe decât dupa emiterea de catre beneficiar a ordinului de incepere a lucrarilor si nu inaintea acestuia, asa cum s-a intâmplat in centrul Craiovei. Tot ei spun ca toate organizarile de santier sunt provizorii pentru ca dureaza doar pe perioada executarii proiectului. Primaria recunoaste ca ordinul de incepere a lucrarilor va fi emis pâna pe 15 mai, data pâna la care va preda amplasamentul constructorului. Consilierul arhitect Emilian Stefirta demonstreaza ca primaria s-a bâlbâit in privinta datei la care a inceput organizarea santierului.


„Când dai ordinul de incepere a lucrarilor atunci organizezi si santierul, si nu inainte“, a spus Stefirta. Asa cum stau lucrurile acum, jumatatea lunii mai va fi data la care modernizarea centrului Craiovei va incepe legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII