18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii prefera Alexandru,

Craiovenii prefera Alexandru,

Telenovelele latino-americane au câstigat, ani la rând, suprematia in materie de nume pe care parintii din Craiova le-au ales pentru a-si boteza copiii. De anul trecut, Thalia, Esmeralda, Juan Carlos, Fernando au pierdut teren, locul lor fiind luat de Andreea, Ana, Dan sau Victor, nume care se regasesc in serialele românesti.


Alegerea numelui unui copil da adevarate batai de cap parintilor. Multi dintre acestia, cuprinsi de febra emotiilor aducerii pe lume a unui prunc, incep a asocia numele copilului cu cele ale personajelor din filme, actorilor, fotbalistilor, in principal ale oamenilor „importanti“ din societate.


Daca pâna in urma cu doi ani angajatii Serviciului Public Comunitar de Evidenta Populatiei Dolj inregistrau in certificate de nastere nume care de care mai ciudate si mai originale, acum se pare ca la moda au revenit numele românesti. „Aveam foarte multe solicitari de nume cu influenta latino-americana. Astfel, in ultimii ani am avut o invazie de nume inspirate, cred, de cele mai multe ori din telenovele: Esmeralda, Juan Carlos, Fernando, Anemona, Casandra, Mario, Rosalinda, Ester etc. Craiovenii preferau si nume ale fotbalistilor celebri“, a precizat Elvira Stanca, director al Serviciului Relatii cu Publicul, din cadrul Primariei Craiova.


Andreea si Alexandru, numele preferate


In anul 2005, craiovenii au renuntat sa-si boteze copiii cu nume din telenovelele latino-americane difuzate pe posturile tv de specialitate. O data cu aparitia pe piata a telenovelelor românesti „autentice“, craiovenii au inceput sa isi boteze pruncii cu nume autohtone. Astfel, se pare ca un rol fundamental l-a avut telenovela româneasca „Numai iubirea“, in care personajele principale: Andreea Damaschin, alias Oana Zavoranu, Ana Dogaru/Corina Danila, Dan Bratu/Alexandru Papadopol, Victor au devenit exemple pentru olteni. „Astfel, numele Andreea si Alexandru sunt cele preferate de craiovenii nostri proaspat parinti. Este un lucru bun, parintii au inceput sa aleaga din ce in ce mai frecvent nume românesti ca Maria, Ana, iar la baieti Alexandru, Victor, Paul, Razvan, Stefan,Teodor etc. Sunt in continuare copii care poarta nume mai rar intâlnite in România, insa nu ciudate, ca pâna in anii trecuti. In principal, craiovenii stabiliti in strainatate aleg copiilor si un nume popular din zona respectiva“, au mentionat reprezentantii Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Populatiei Dolj.


Unii craioveni preiau numele sotiilor


In ultima perioada, angajatii Serviciului Comunitar de Evidenta a Populatiei se confrunta cu un numar insemnat de cereri in care se solicita schimbarea numelui. Acestia au mentionat ca, pâna in urma cu doi-trei ani, aveau doar una sau doua astfel de solicitari pe an, insa anul trecut au inregistrat peste 20 de cereri. Se pare ca si craiovencele au avut un cuvânt de spus in momentul casatoriei civile, convingându-si barbatii sa aleaga si numele lor sau pastrându-si numele de familie al parintilor. „Am avut numeroase solicitari de schimbare a numelui, dar pe motive intemeiate. Multi si-au ales alt nume de familie, pentru ca numele mostenit de la parinti avea rezonanta urâta.


Au existat si cereri pentru schimbarea numelui venite din partea familiilor care au adoptat copii si care au dorit ca micutii sa poarte numele lor si prenumele alese de ei… Insa, pe lânga aceste exemple, cele mai multe solicitari de schimbare a numelui le avem din partea barbatilor, care doresc ca dupa casatorie sa preia si numele sotiei sau din partea femeilor care doresc sa isi pastreze dupa casatorie si numele de domnisoara“, a mai spus Elvira Stancu.


Schimbarea numelui – 225.000 de lei


Persoana care solicita schimbarea numelui trebuie sa depuna o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut in tara, in cazul cetatenilor români cu domiciliul in strainatate.


Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui, un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, de aproximativ 125.000 de lei, de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an. In plus, este nevoie de consimtamântul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei, dar si cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului.


In cazul copiilor adoptati este nevoie de copie dupa decizia de aprobare a autoritatii tutelare. Pe lânga acestea solicitantul trebuie sa achite o taxa de 100.000 de lei la Serviciul de Taxe si Impozite pentru eliberarea unui nou certificat.


ETIMOLOGIE


Numele Alexandru vine din limba greaca si inseamna aparatorul popoarelor; Ana vine din ebraica si s-ar traduce prin har, gratie; Calin vine din greaca, din cuvintele Kalos=frumos, bun si nike=victorie; Daniel corespunde in ebraica la „Dumnezeu este judecatorul meu“; Elena, din grecescul helane=torta, lumina; Dragos, din slavona, insemnând iubit, drag; Felician, din latina, insemnând fericire; Grigore, din greaca, insemnând cel care vegheaza, si exemplele ar putea continua.


Dupa cum se vede, majoritatea numelor deriva din ebraica, greaca sau latina sau din primele forme ale limbilor germana, celta sau slavona. Acelasi sens se poate regasi in mai multe nume, din diferite limbi: astfel, numele de Teodora, Matei si Dragos inseamna „dar al lui Dumnezeu“ in limbile greaca, ebraica si slavona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU