32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile au majorat comisioanele

Băncile au majorat comisioanele

Câteva dintre cele mai mari bănci din România au majorat aproape în acelaşi timp comisionul de administrare a conturilor curente.
În lipsa unui volum enorm de credite noi acordate, instituţiile financiare fac profit din comisioane.

Clienţii băncilor achită, de luna aceasta, mai mulţi bani către instituţiile financiare, din cauză că acestea au scumpit, una după alta, comisioanele aplicate persoanelor fizice. Comisionul de administrare a contului curent este cel mai des scumpit de către bănci, deoarece aproape orice client care apelează la serviciile lor este nevoit să îşi deschidă un cont curent. Primele care au crescut comisioanele sunt băncile de top, care cumulează milioane de clienţi în România. BCR a recunoscut, pentru GdS, că a majorat comisionul de administrare a contului curent, care acum este 3,5 lei pe lună, dar banca susţine că a anulat din luna mai alte 14 comisioane, care însă nu se aplică multor clienţi. Unul dintre cele mai mari comisioane ale băncii a fost cel pentru transferarea dintr-o valută în alta pentru depuneri sau ridicări de cash din cont – acest comision este de minimum 3%.

Anumiţi clienţi, scutiţi de majorarea comisioanelor

Altă instituţie de credit care a majorat din mai comisionul de administrare a contului curent pentru persoanele fizice este Raiffeisen Bank. Banca percepe 2,5 lei pe lună clienţilor care îşi deschid de acum încolo conturi curente. Până acum, era 1 leu respectivul comision. Sunt scutite de la majorare acele persoane care se încadrează în categoria „clienţi loiali“, adică au carduri de salariu la Raiffeisen Bank, cu care s-au negociat ferm pachete de servicii între bancă şi companiile sau instituţiile publice la care lucrează oamenii.
Din iunie, şi BRD se aliniază majorării comisioanelor de administrare a contului curent. Banca informează că va creşte comisionul de la 0,7 euro pe lună la 0,8 euro pe lună, adică undeva tot în jurul a 3,5-3,6 lei pe lună. Şi alte bănci intenţionează să crească acelaşi comision, care afectează foarte mulţi clienţi.
În acest moment, cel mai mare comision de administrare a contului curent în lei este perceput de UniCredit Ţiriac Bank şi este de 7,5 lei pe lună. Tot în prezent, Bancpost percepe clienţilor patru lei pe lună la acest serviciu, iar Banca Românească şi Credit Europe Bank percep clienţilor trei lei pe lună pentru administrarea contului curent. Există şi instituţii de credit care nu percep comision pentru acest serviciu, cum ar fi Banca Transilvania şi CEC Bank.
Clienţii nu privesc cu ochi buni creşterea comisioanelor. „Este încă o încercare a băncilor de jecmănire a clienţilor. Vor să facă profituri uriaşe pe spinarea noastră“, a spus Viorel Florescu, din Craiova. Totodată, bancherii se justifică. Întrebat de ce mai multe bănci au mărit acelaşi comision, aproximativ în acelaşi timp, directorul unei bănci craiovene a precizat: „Au crescut costurile cu tranzacţionarea şi cu mentenanţa cardurilor şi a conturilor curente. Nu este un efect de bumerang în piaţă, din cauza faptului că se acordă mai puţine credite, ci este o strategie a fiecărei bănci în parte“.

Românii plătesc cele mai mari comisioane bancare

Conform unui raport al Comisiei Europene, publicat în 2009, clienţii băncilor din România suportă unele dintre cele mai mari costuri pentru accesul la contul curent, în ciuda faptului că serviciile bancare la noi în ţară sunt mai puţin răspândite decât în Europa, potrivit ziare.com. În 2009, costurile se ridicau la peste 80 de euro pe an pentru români, în timp ce bulgarii achitau mai puțin de 27 de euro anual, olandezii – 60 de euro, iar grecii – 54 de euro, se arată în studiul publicat de ziare.com. În prezent, Consiliul Concurenţei are în lucru un studiu care se efectuează asupra băncilor din România, ca emitente ale cardurilor, fiind analizate comisioanele percepute de acestea pentru operațiunile aferente contului curent și tranzacțiilor cu cardul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS