14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024

Cine are 15 case?

Mii de craioveni figurează în evidenţele Direcţiei de Impozite şi Taxe ale Primăriei Craiova cu două sau mai multe locuinţe. Recordul este de 15 proprietăţi.

În timp ce mulţi tineri caută disperaţi soluţii să îşi cumpere o locuinţă, există mii de craioveni cu dare de mână care deţin două sau mai multe proprietăţi. Ei plătesc impozite şi de 300%, potrivit noii legislaţii fiscale. Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova a identificat peste 7.600 de persoane fizice care deţin în oraş de la două apartamente în sus. În statistică nu sunt prinse persoanele fizice care au o locuinţă pe teritoriul administrativ al Craiovei, dar mai deţin proprietăţi şi în alte localităţi. În Craiova există 102.530 de locuințe.

Un fel de Donald Trump mai mic

Potrivit directorului Direcţiei Impozite şi Taxe, Sorin Marcu, dacă anul trecut o persoană fizică (o femeie) deţinea recordul de proprietăţi – 14 în total, dispuse peste tot în Craiova – anul acesta, recordul a fost îmbunătăţit de un bărbat, care are pe numele lui 15 apartamente. Numele lui nu poate fi dat publicităţii, din cauza secretului fiscal, dar se ştie doar că bărbatul este un dezvoltator imobiliar, care a construit locuințele pe persoană fizică. Impozitul plătit de deţinătorul celor 15 proprietăţi ajunge la 8.600 de lei anual, susţine Sorin Marcu.

Cât plătesc proprietarii de lux

De la mijlocul anului trecut, proprietarii a două sau mai multe locuinţe trebuie să achite impozite pe proprietate mult mai mari decât restul populației. Cine are două proprietăţi plăteşte pentru a doua locuinţă cu 65% mai mult decât pentru prima. Pentru a treia locuinţă achită impozit de 150%, iar pentru patru sau mai multe – impozitul urcă la 300%. Bogătaşii urbei se numără printre persoanele care îşi achită impozitele la timp, susţin reprezentanţii Fiscului local. „Proprietarii care au mai multe locuinţe achită cel mai bine impozitele locale şi nu prea au întârzieri“, a mai spus directorul Sorin Marcu.

Ford – în topul firmelor, după impozit

Dacă dintre persoanele fizice suma cea mai mare plătită într-un an sub formă de impozit este de 8.600 de lei, firmele achită mult mai mulţi bani către impozitele locale. În top se situează compania Ford, care achită anual impozite şi taxe către Primăria Craiova de șase milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro). Pe locul doi este Electroputere Craiova, care achită impozite pe proprietăţi de două milioane de lei. La egalitate, hipermarketurile real-, şi Kaufland plătesc anual câte un milion de lei către municipalitate. Pe locul patru se situează centrul comercial Sucpi, cu impozite locale de circa 900.000 de lei pe an, iar pe locul cinci – Pan Group, cu 500.000 de lei pe an. Clasamentul a fost realizat de Direcţia de Impozite şi Taxe.

Proprietari cu multe case

Datele de la Direcţia de Impozite şi Taxe arată că în Craiova există 6.437 de oameni care deţin câte două proprietăţi. Alţi 916 craioveni au câte trei locuinţe, 222 au câte patru case, 62 deţin câte cinci locuinţe. De aici încolo, numărul lor scade. 33 de craioveni au şase case, 13 persoane fizice deţin câte şapte imobile, în timp ce alţi opt au câte opt şi doar doi bogătaşi deţin câte nouă. O persoană figurează în evidenţe cu 14 locuinţe şi una cu 15.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII