20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul fuge după TVA-ul persoanelor fizice

Fiscul fuge după TVA-ul persoanelor fizice

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a declanşat controale în rândul persoanelor fizice care îşi câştigă banii din activităţi independente şi profesii liberale, pentru a vedea cine are de plătit la stat taxa pe valoarea adăugată (TVA). Mai exact, pe lista Fiscului sunt notari, medici, avocaţi, profesori meditatori, persoane plătite pe contracte de drepturi de autor şi chiar unii taximetrişti (doar cei care plătesc impozit în sistem real) sau alte persoane fizice care desfăşoară activităţi economice.

Sunt vizate persoanele cu venituri mari

Directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat pentru GdS că „s-au declanşat acţiuni de control în rândul persoanelor fizice care au depăşit plafonul de 35.000 de euro şi trebuie să plătească TVA. Din informaţiile noastre, există astfel de persoane în Dolj, dar rămâne de văzut câte sunt exact, în urma verificărilor“. Şeful Finanţelor doljene a adăugat că acelor persoane care au realizat tranzacţii de peste 35.000 de euro „li se calculează TVA de plată către stat şi majorări de întârziere“.
Acţiunea Fiscului este dictată de ANAF, care a dat ordin să se verifice persoanele cu venituri din activităţi independente şi din profesii liberale. O chestiune similară s-a întâmplat în cazul dezvoltatorilor şi speculatorilor imobiliari care au vândut pe persoană fizică locuinţe şi nu plătiseră TVA la stat. Fiscul şi-a adus aminte după trei-patru ani de la încheierea tranzacţiilor că acei oameni erau obligaţi să plătească TVA, fapt ce a creat o grămadă de procese împotriva deciziilor Finanţelor de încasare a banilor.
Codul Fiscal a accentuat haosul creat, din cauza neclarităţii. Legea fiscală prevede că este plătitoare de TVA orice persoană care realizează tranzacţii „în scop comercial“, adică de afaceri, ce depăşesc echivalentul în lei a 35.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII