17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii greci au blocat 15 drumuri

Agricultorii greci au blocat 15 drumuri

Agricultorii greci au încercat duminică să blocheze drumurile din câmpia Thessaliei, situată în centrul şi din nordul ţării. Ieri, ei au anunţat că vor să blocheze mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia şi Bulgaria, în nord-estul ţării.
Revendicările agricultorilor s-au înmulţit. Ei cer, în primul rând, un ajutor financiar imediat pentru produsele ale căror preţuri au scăzut (cereale, bumbac, porumb, ulei de măsline, lapte, fructe).
De asemenea, ei vor o scădere a preţurilor îngrăşămintelor, produselor farmaceutice şi seminţelor, discounturi pentru electricitate şi combustibil, precum şi îngheţarea, timp de trei ani, a datoriilor lor la banca agricolă.
Secretarul de stat pentru finanţe, Philippos Sachinidis, a mers duminică la unul dintre blocajele rutiere din apropiere de Lamia, în Thessalia, petru a le explica manifestanţilor că guvernul socialist, aflat la putere din octombrie, le-a oferit deja în luna decembrie ajutor economic agricultorilor şi că „nu mai există marjă pentru alte prime“.
Grecia se confruntă de două luni cu o criză financiară fără precedent, din cauza creşterii semnificative a deficitului său şi a datoriei publice. Conturile ţării au fost plasate sub supraveghere europeană.
Ministrul pentru dezvoltare agricolă şi alimentaţie, Katerina Batzelis, a invitat sindicatele agricole la negocieri pe 25 şi 26 ianuarie, pentru a discuta despre problemele din sector.
Agricultorii greci s-au mai mobilizat şi anul trecut în aceeaşi perioadă şi din motive similare, timp de peste două săptămâni, blocând în special punctul de trecere a frontierei Promahonas, dintre Grecia şi Bulgaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS