32.8 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024

Se închide Doljchim?

Situaţia Combinatului Doljchim nu este prea bună: vânzările scad continuu, profitul, de asemenea, iar numărul de salariaţi se micşorează pe zi ce trece. Circa 70 de oameni ar urma să plece acasă de la 1 octombrie. Soarta combinatului este în mâinile proprietarului Petrom, care va decide dacă mai ţine sau nu în funcţiune megafabrica de îngrăşăminte de la Craiova.

Situaţia Combinatului Doljchim de la Craiova este incertă. Afacerile au scăzut, profitul s-a diminuat, iar disponibilizările sunt „pe muchie de cuţit“. Dacă lucrurile rămân în acest fel, la începutul lunii octombrie, circa 70 de oameni ar urma să plece acasă. Directorul companiei, Dumitru Ungureanu, a confirmat pentru GdS că urmează să fie făcute disponibilizări, dar că acestea ar fi la cerere, iar cei care pleacă ar urma să primească sume importante de bani: „Sunt în jur de 60-70 de persoane care ar urma să plece de la 1 octombrie. Sunt persoane aflate în pragul pensionării, care au cerut singure să plece, datorită faptului că avem un program social bun. Cei care pleacă primesc o sumă mare de bani, 30.800 de lei, sumă netă. Pe mulţi dintre ei i-am tot ţinut să nu plece, dar aceasta este decizia lor. Ei vor primi şi indemnizaţie de şomaj, după care ies la pensie. Vom vedea ce se întâmplă după 1 octombrie“. Compania mai are 960 de angajaţi, iar salariul mediu net este în jur de 1.800 de lei. Combinatul produce pe stoc, la ora actuală, toată gama de îngrăşăminte chimice.

„Vom supravieţui până spre sfârşitul anului!“

Directorul Doljchim confirmă zvonurile care circulă în piaţă de mai multă vreme, şi anume că, la un moment dat, acţionarul majoritar de la Doljchim, Petrom SA, va închide definitiv combinatul ca fiind neprofitabil. „Nimeni nu ţine un business care nu produce bani. Cei de la Petrom nu ne pot ţine, ca la Avioane şi Electroputere, 20 de ani pe banii statului. Noi suntem firmă particulară. La noi, piaţa face business-ul“, a spus Dumitru Ungureanu. El a adăugat că problemele Doljchim sunt aceleaşi ca ale altor combinate din ţară: piaţa de desfacere este în declin. Proprietarul combinatului Doljchim – grupul Petrom – răspunde similar la întrebarea dacă va fi închis definitiv combinatul de la Craiova. „Activitatea Doljchim a fost afectată negativ de criza economică, iar în acest moment analizăm opţiunile pe care le avem pentru a răspunde situaţiei de pe piaţă. Deciziile rezultate din acest proces de revizuire vor fi anunţate spre sfârşitul anului“, susţin oficialii Petrom SA. Ei mai spun că planul de reorganizare a companiei nu cuprinde un număr de posturi fixe la Doljchim: „Nu există un obiectiv legat de numărul de posturi. Acesta va varia în funcţie de necesităţile companiei de dezvoltare“. Liderul sindical de la Doljchim, Gheorghe Băiaşu, arată că angajaţii au făcut cereri să plece din companie, pentru că „nu se ştie ce soartă va avea combinatul în următorii ani. Noi nu am fost o prioritate pentru Petrom încă de la început. Ei au făcut investiţii mai mult în mediu, dar în tehnologia de producţie nu prea s-au făcut“.
La rându-i, Petrom a enumerat motivele pentru care companiei de pe platforma de est a Craiovei îi merge din ce în ce mai rău. Cererea tot mai mică de astfel de produse, imposibilitatea creşterii exportului, lipsa subvenţiilor din agricultură (pentru îngrăşămintele chimice) au condus la scăderea considerabilă a afacerilor Doljchim, în contextul economic al anului 2009. Motivele sunt enumerate în raportul Petrom pe primul semestru al anului 2009, publicat pe site-ul companiei. Nu se cunoaşte momentul exact al opririi activităţii şi nici dacă va fi vorba despre o sistare temporară sau definitivă. „În toată ţara există problema consumului de îngrăşăminte, care, finalmente, ne va conduce la oprirea activităţii. Dacă produci pe stocuri, trebuie să te opreşti când umpli toate capacităţile de depozitare. Vom supravieţui până spre sfârşitul anului!“, a precizat Ungureanu. La început de an, Petrom a mai oprit temporar activitatea Doljchim. Dacă motivele invocate atunci se refereau la consumul ridicat de gaze naturale al Fabricii de Amoniac din Combinat (decizie luată de Ministerul Economiei, pe fondul crizei gazelor naturale în perioada în care Ucraina a sistat furnizarea gazelor către România), în raportul semestrial, Petrom susţine că a oprit activitatea la Doljchim pentru că au scăzut vânzările „din cauza lipsei cererii şi sporirii dificultăţilor în obţinerea de surse de finanţare a produselor. Prin urmare, Doljchim a fost forţat iniţial să reducă şi ulterior să oprească temporar activitatea“. La nivel oficial, problemele Doljchim au început din a doua jumătate a anului 2008, odată cu apariţia crizei. Petrom spune despre acea perioadă: „În a doua jumătate a anului, piaţa produselor chimice şi cea a îngrăşămintelor au fost puternic afectate de criza economică“.

Mare poluator

În piaţă se cunosc de mai mulţi ani problemele combinatului: mare consumator de gaze şi mare poluator, care necesită investiţii substanţiale în protecţia mediului, în acest sens existând programe investiţionale anuale. Pe primele şase luni din 2009, singurele investiţii ale Petrom la Doljchim au fost concentrate pe acest domeniu – protecţia mediului -, după cum informează compania care deţine combinatul de îngrăşăminte de la Craiova: „Investiţiile întreprinse la Doljchim au însumat şase milioane de lei, fiind folosite pentru lucrările menite să asigure conformitatea cu cerinţele de mediu“.

Vânzările Doljchim, în declin

Petrom informează că pe primele şase luni din 2009, „volumul vânzărilor Doljchim a scăzut cu 37%, ajungând până la 173.000 de tone“. Profitul brut al companiei s-a redus cu 37 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2009, „reflectând nivelul scăzut al preţurilor de vânzare, precum şi lipsa surselor de finanţare şi a subvenţiilor pentru agricultură“, au relatat oficialii Petrom pentru GdS. Doljchim a vândut la export doar 23% din producţie,
restul mergând pe piaţa internă la diverşi beneficiari. Conducerea combinatului este de părere că exportul nu poate fi extins, din cauza competiţiei acerbe pe piaţa de profil de la producători de îngrăşăminte care folosesc gazul la preţuri extrem de reduse. „La export nu putem fi competitori cu ruşii şi ţările arabe, care au preţ de cost la gazele naturale foarte scăzut. Este o situaţie de incertitudine în întreaga industrie românească“, a precizat Dumitru Ungureanu, directorul Doljchim.

Atractiv pentru omul de afaceri Ioan Nicolae
Surse din piaţă susţin că omul de afaceri Ioan Nicolae, care deţine Combinatul de îngrăşăminte de la Turnu Măgurele, ar fi interesat de Doljchim. Cu ceva timp în urmă ar fi existat negocieri între Petrom şi una dintre firmele omului de afaceri, dar business-ul nu s-a perfectat pentru că preţul cerut de Petrom ar fi fost prea mare (preţ rezultat după evaluări ale terenurilor la preţuri mari în acel moment), susţin aceleaşi surse. Petrom propusese o a doua variantă, aceea ca Doljchim să fie administrată atât de Petrom, cât şi de firma omului de afaceri, dar nici această sugestie nu a fost agreată. Întrebaţi de GdS dacă se poartă negocieri cu cei de la Turnu Măgurele, reprezentanţii Petrom s-au rezumat la a răspunde pe scurt că „în acest moment nu purtăm tratative“. Potrivit Registrului Comerţului, combinatul de la Turnu Măgurele (Donau Chem SRL) este deţinut de Viromet SA Braşov, la care acţionar majoritar este firma Interagro SA, a controversatului Ioan Nicolae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII