22.6 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

Frăţie pe bani

Dacă nu ştiaţi, vă spunem noi. Craiova are cinci fraţi, adunaţi de pe două continente. Pentru că se topeau de dorul lor, preţioşii angajaţi ai primăriei le-au făcut o vizită pe banii noştri, ai contribuabililor. Factura ne-a costat aproape 130.000 de lei.

„Oraşe înfrăţite“. O expresie care sună frumos, atinge corzile sensibilităţii, dar care scoate mulţi bani din buzunar. Teoretic, două oraşe se înfrăţesc pentru a face schimb de informaţii, culturale sau pentru a-şi împărtăşi unul altuia experienţele din diferite domenii. În practică, înfrăţirea înseamnă vizite pe bani publici, al căror rezultat se vede mai degrabă în albumele foto ale angajaţilor primăriei care se plimbă gratis. Craiova nu face excepţie. Are cinci fraţi, de pe două continente, şi un fel de frate vitreg. Skopje din Macedonia, Kuopio din Finlanda, Nanterre din Franţa, Vratza din Bulgaria şi Shyian din China sunt oraşele care au devenit rudă cu Bănia. Cu localitatea Figueres din Spania, înfrăţirea s-a împotmolit pe undeva pe la jumătate, fiind semnat în luna mai a acestui an acordul de preînfrăţire.

Plimbări de 126.343 de lei

Cu aşa familie numeroasă, e greu să rezişti tentaţiei de a face o vizită. Cum în Primăria Craiova lucrează oameni sensibili, dornici de experienţe noi, grupuri-grupuleţe şi-au făcut bagajele şi au tras repede o excursie la fraţii lor. Ca să nu existe discriminare, primarul Antonie Solomon i-a ordonat frumos în mai multe serii, astfel încât nici unul dintre merituoşii angajaţi ai municipalităţii să nu rămână nemângâiat de binecuvântarea plecării.
Curioşi din fire cum suntem, am aflat cât s-a cheltuit pentru fiecare persoană în cei trei ani de pelerinaj şi cu ce s-a ales oraşul de pe urma vizitei lor. Cu aproape nimic la nivel administrativ, dar cu o gaură de 126.343 de lei în buget. Ah, ca să nu fim răi, uitaserăm. Fraţii chinezi ne-au oferit consultanţă de specialitate pentru deschiderea unui restaurant chinezesc.

China i-a atras ca un magnet

În anul de graţie 2006, când au început dorul de fraţi şi, implicit, pelerinajul funcţionăresc, doar şapte persoane au avut privilegiul de a pleca în vizită. Cu toţii au fost în oraşul Nanterre. Alături de Solomon, cortegiul a fost completat de secretara primăriei, Nicoleta Miulescu, directorul economic, Nicolae Pascu, doi şefi de servicii, Dan Dobrescu şi Adriana Motocu, un om de la imagine, Cristian Boldur, şi Radu Teodor, consilier şi prieten bun cu primarul. Pentru fiecare persoană s-au cheltuit 363 de lei, în total 2.541 de lei. Rezultatul? S-au făcut „schimburi bilaterale pe linie de învăţământ“ şi „vizite pentru documentare din perspectivă ambientală şi arhitectonică“, după cum se arată într-un răspuns al primăriei trimis GdS. Nu v-au dat încă lacrimile? Citiţi mai jos. Anul următor, pelerinajul a continuat în două oraşe: în Vratza (Bulgaria) şi în Shyian (China). Suma cheltuită pe deplasări? De aproape 30 de ori mai mare: 64.457 de lei. Costurile plimbării pentru cei care au plecat în Bulgaria au variat între 223 şi 863 de lei, iar pentru cei din China au fost de 6.704 lei. Cam cât un concediu de lux de două săptămâni pe o insulă exotică. Printre preafericiţii care au văzut China se numără acelaşi Cristian Boldur, aceeaşi Adriana Motocu, şeful de la taxe şi impozite, Ioan Văcariu, acelaşi Dan Dobrescu, dar şi secretara primarului, Aurelia Oană. Beneficiile vizitei pe tărâm chinez sunt schimbul de experienţă dintre elevii craioveni şi cei asiatici, dar şi invitaţia adresată unei delegaţii craiovene de a participa la Campionatul Mondial de Wushu (un fel de karate, dar mai artistic).
Anul trecut a venit rândul altui convoi administrativ să bată la porţile oraşului din China. 13 persoane, printre care şefa de la achiziţii, Sabina Dumitru, viceprimarul Mărinică Dincă şi alţi câţiva şefuleţi de servicii, s-au plimbat de 4.656 de lei fiecare. În total, 59.345 de lei. Traseul nu este nici pe departe complet. Au rămas de vizitat oraşele Skopje, Kuopio şi Figueres. Cum de le-au ratat? Simplu. Skopje e în Macedonia şi probabil nu a prezentat interes până acum, cu oraşul Kuopio s-au reluat recent relaţiile de corespondenţă, semn că pe fraţii finlandezi i-au cam neglijat, iar cu spaniolii doar ce ne-am preînfrăţit. Asta nu înseamnă că nu i-au vizitat. În răspunsul primăriei se precizează că „în cadrul vizitei de la Figueres s-a efectuat o documentare din punct de vedere urbanistico-ambiental (alta? – n.r.)“. Ori au uitat să menţioneze costurile, ori spaniolilor li s-a făcut milă şi au plătit ei pentru tot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII