29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBonul fiscal, scump la vedere în Bănie

Bonul fiscal, scump la vedere în Bănie

http:http://www.youtube.com/watch?v=wP8SVmVCZcE

Dacă în unele centre din Craiova există şi comercianţi care dau bon fiscal, în altele, casele de marcat nici măcar nu sunt pornite, iar de anunţuri cu privire la solicitarea bonului nu poate fi vorba. Luna trecută însă, în urma a 378 de acţiuni de control, doar cinci agenţi economici au fost sancţionaţi din această cauză.

În încercarea GdS de a arăta amploarea fenomenului evaziunii fiscale prin neeliberarea banalului bon fiscal, după „testarea“ comercianţilor din magayinul Mercur şi a celor din Piaţa Centrală, am ajuns şi în Centrul Comercial Bănie. Dacă la vizitele trecute, 28% dintre vânzătorii de la care am cumpărat câte ceva au eliberat bon fiscal, de această dată, nici măcar unul nu s-a sinchisit să facă acest lucru. Prima oprire a fost la un stand din Bănie, de unde am cumpărat pahare de unică folosinţă. I-am dat vânzătoarei o bancnotă de cinci lei, am primit paharele şi apoi restul. De bon însă, nici vorbă. Am apreciat totuşi atitudinea sa – zâmbitoare, amabilă, dornică să mă ajute să aleg paharele de care aveam nevoie. Am plecat mai departe printre standuri şi m-am oprit să cumpăr nişte candele. Experienţa s-a repetat. Am scos o bancnotă de zece lei, am primit candelele, restul şi… cam atât. Rând pe rând, am cumpărat de la diverşi comercianţi şervete de masă, role de bucătărie, becuri, agrafe de păr. De fiecare dată am dat bancnote de câte 50, 10 sau 5 lei, astfel încât să fie nevoiţi să-mi dea rest şi să ajungă în apropierea casei de marcat, mizând pe ideea că poate primesc totuşi dovada achitării bunurilor. De fiecare dată însă, aceştia mi-au adus restul fără să-mi elibereze bon fiscal sau să bată ceva în casa de marcat. De altfel, cei mai mulţi nici măcar nu aveau casa pornită şi nici afişe de atenţionare a cumpărătorilor cu privire la „solicitarea bonului fiscal şi păstrarea lui până la ieşirea din magazin“.

Amenzi usturătoare

Potrivit legislaţiei în vigoare, agenţii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. În plus, trebuie să emită bonuri şi să le predea clienţilor. „La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera şi factură fiscală“, precizează OUG nr. 28/1999 cu modificările ulterioare. Altă obligaţie a comercianţilor este şi aceea de a afişa anunţuri de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia acestora de a solicita şi păstra bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în vederea prezentării lor la un eventual control, pentru justificarea provenienţei acestora. În caz contrar, comercianţii riscă amenzi usturătoare. „Neutilizarea casei de marcat se sancţionează cu amenzi de la 8.000 la 10.000 de lei (plus confiscarea sumei neoperate în casă), iar neafişarea către cumpărători a mesajului de solicitare a bonului fiscal, cu amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei“, a declarat Liviu-Mihai Dumitraşcu, directorul coordonator al Gărzii Financiare, Secţia Dolj.

„Trebuie să educăm agenţii economici“

Acesta a explicat că toţi cumpărătorii ar trebui să solicite bon fiscal. „Este şi de datoria noastră, ca şi cumpărători, să educăm agenţii economici să intre în legalitate“, a afirmat Liviu-Mihai Dumitraşcu, care a precizat că, în Dolj, problema cea mai importantă de evaziune fiscală nu este la casele de marcat. Potrivit acestuia, în urma controalelor efectuate în luna mai a acestui an, pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 28/1999 au fost sancţionaţi, cu amenzi de 10.500 de lei, cinci agenţi economici. În plus, acestora le-a fost confiscată suma neoperată în casă – 6.732 de lei.

Ce trebuie să conţină bonul fiscal

Potrivit legislaţiei în vigoare, bonul fiscal „trebuie să cuprindă cel puţin: denumirea şi codul fiscal ale agentului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul şi seria fiscală ale aparatului; numărul de ordine; data şi ora emiterii; denumirea fiecărui bun livrat sau serviciu prestat; preţul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operaţiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cu indicarea cotei de taxă; valoarea totală a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată; valoarea totală a taxei pe valoarea adăugată pe cote de taxă, cu indicarea nivelului de cotă; valoarea totală a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adăugată, precum şi valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, dacă este cazul“. Emiterea bonului fiscal conţinând date eronate sau fără toate aceste informaţii atrage amenzi de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII