17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii economisesc în valută

Doljenii economisesc în valută

Din cauza crizei economice şi a îngheţării pieţei imobiliare, dar şi pe fondul măririi dobânzilor la depozite, economiile doljenilor au crescut.

Depozitele bancare au devenit mai atractive, mai ales că, pe termen scurt, acestea oferă soluţia cea mai sigură de păstrare şi de creştere a sumei depuse.
„Lumea a început să fie mai prudentă. Comparativ cu alte alternative de plasament, depozitul bancar are un risc scăzut. Acest risc asociat cu rate ale dobânzilor crescute a făcut ca volumul depozitelor bancare să sporească“, a declarat Iulian Iancu, inspector în cadrul Serviciului Inspecţie Bancară din cadrul BNR – sucursala Dolj.
Potrivit datelor statistice cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, furnizat de BNR – sucursala Dolj, în judeţul nostru această tendinţă este evidentă. Dacă în luna octombrie 2008 ritmul lunar de creştere, faţă de septembrie 2008, pentru total depozite constituite de clientelă (agenţi economici şi populaţie) era negativ (de -0,32%), în decembrie ritmul de creştere a ajuns la 5,79%. Chiar dacă în primele luni ale acestui an, ritmul de creştere s-a menţinut, doljenii nu au mai economisit la fel de mulţi bani şi în următoarea perioadă, în ianuarie 2009/decembrie 2008 şi februarie-ianuarie ritmurile înregistrate fiind de doar 1,93%, respectiv 2,43%.
Totuşi, cu aşa un ritm lunar de creştere a depozitelor, doljenii au reuşit să-l depăşească pe cel de la nivel naţional (în septembrie/octombrie 2008 ritmul de creştere/scădere în România era de -3,44%, în ianuarie 2009/decembrie 2008 de 2,04%, iar în februarie – ianuarie 2009 de 0,59%).
În condiţiile în care moneda naţională s-a depreciat în raport cu cea europeană, depozitele în valută au devenit mai atractive.
„Pe Dolj, o creştere mai accentuată a ritmului lunar s-a înregistrat pe valută. Situaţia se datorează unei creşteri importante a dobânzilor la euro care, de la 4% au ajuns chiar şi la peste 7%“, a spus Cristian Grigorie, inspector în cadrul aceluiaşi serviciu din cadrul BNR – sucursala Dolj. Potrivit acestuia, cel mai ridicat ritm de creştere a fost înregistrat în ianuarie 2009 în raport cu luna precedentă (18,74%), un ritm net superior celui de la nivel naţional (10,31%). „Posibile cauze ale acestei evoluţii au fost «remiterile» de sume în valută ale celor care lucrează în străinătate şi veniturile mai mari din salarii şi prime obţinute la sfârşitul anului 2008“, a mai spus Grigorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII