18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMai multă motorină subvenţionată

Mai multă motorină subvenţionată

Doljenii vor primi subvenţie pentru 39 de litri de motorină la hectar, aproape dublu faţă de cât fusese anunţat iniţial. Potrivit unei decizii ministeriale, Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj vor elibera adeverinţe pentru motorină conform cantităţilor aprobate pentru fiecare beneficiar, în procent de alocare de 100%. Măsura se aplică şi beneficiarilor care au primit iniţial adeverinţe pentru cantităţi reprezentând 57,58% din cantitatea aprobată, cărora li se vor elibera noi adeverinţe. „Fermierii cărora le-am eliberat deja adeverinţe pentru motorină pot reveni cu cererea tip, vizată de primărie, pentru diferenţa de 17 litri la hectar. Cei care vin de astăzi (miercuri – n.r.) solicită 39 de litri la hectar“, a declarat Aurel Călin, directorul executiv al DADR Dolj. Acesta a explicat că până acum Direcţia a fost nevoită să elibere adeverinţe doar pentru 22 de litri de motorină la hectar, deoarece cantitatea de carburant alocată iniţial judeţului Dolj pentru înfiinţarea culturilor din primăvara acestui an este de 4.699.970 de litri, care ar fi ajuns doar pentru o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare. Şi cum judeţul are o suprafaţă agricolă de 224.481 de hectare, s-a decis să se dea procentual. „Până acum au solicitat această subvenţie 1.886 de persoane, pentru o suprafaţă de 40.087 de hectare. Numărul de adeverinţe eliberate se ridică la 2.240, pentru 881.932 de litri“, a precizat Aurel Călin. Fermierii pot solicita sprijinul pentru motorina subvenţionată până la 30 aprilie.

Cine beneficiază de subvenţie

Potrivit legislaţiei în vigoare, se acordă sprijin financiar pentru subvenţionarea preţului motorinei în cuantum de 1 leu/litru, aferent unei cantităţi de 39 litri/hectar pentru suprafeţe de minimum un hectar. Carburantul poate fi achiziţionată prin intermediul adeverinţelor eliberate de DADR, beneficiarii fiind persoanele fizice şi juridice care înfiinţează culturi în teren arabil.
Sprijinul financiar se acordă în baza unei cereri însoţite de o copie a buletinului de identitate, pentru persoanele fizice, sau după certificatul de înregistrare, pentru persoanele juridice. Solicitanţii mai trebuie să aibă adeverinţă eliberată de primărie conform înscrisurilor din Registrul agricol, cu suprafaţa de teren pe care o exploatează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS