21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriContractul de muncă, primul pas în carieră

Contractul de muncă, primul pas în carieră

Găsirea locului de muncă potrivit, care să vă lanseze în carieră, poate fi un proces dificil. Odată găsit însă, înainte de a semna contractul de muncă, trebuie să-l citiţi cu atenţie pentru a vă asigura că stipulează în clauzele sale elementele pe care le-aţi negociat.

 

Pentru că în contractul de muncă sunt precizate îndatoririle angajatorului şi obligaţiile dumneavoastră, ca salariat, înainte de a-l semna, este bine să ştiţi ce conţine, astfel încât să nu fiţi luat prin surprindere. Pentru a fi sigur că totul este în regulă, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să vă asiguraţi că acesta conţine numele şi prenumele angajatului, datele de identitate şi funcţia persoanei care semnează în calitate de angajator. De asemenea, este obligatoriu să fie notată funcţia, profesia sau categoria de muncă în care se încadrează angajatul. „Asiguraţi-vă că denumirea funcţiei dumneavoastră este în concordanţă cu pregătirea profesională şi cu jobul pentru care aţi susţinut interviul. Unele denumiri de funcţii sunt preluate în limbajul uzual complet din limba engleză, însă ele nu există în nomenclatorul de meserii. De aceea, trebuie să fiţi atenţi ca funcţia pe care o veţi ocupa să existe în realitate“, vă sfătuiesc specialiştii de la www.121.ro.

 

Prevederile contractuale

 

În cazul în care este o angajare pe perioadă determinată, asiguraţi-vă că ştiţi data începerii şi finalizării contractului şi detaliile cu privire la existenţa sau nu a unei perioade de probă. Fiţi foarte atenţi la responsabilităţile care vă revin în conformitate cu contractul de muncă. Dacă aveţi vreo nelămurire sau vi se pare că descrierea jobului nu este cea la care v-aţi aşteptat, discutaţi cu angajatorul. „În orice contract trebuie să apară salariul iniţial şi alte suplimente salariale, programul orelor de muncă şi concediile, să fie stabilite relaţiile de muncă, precum şi acordul celor două părţi de a se supune autorităţilor în caz de conflict“, notează www.ele.ro.

 

Trebuie specificat salariul brut şi/sau cel net

 

În ceea ce priveşte remuneraţia, atunci când sunteţi la negocieri, asiguraţi-vă că ştiţi despre care salariu este vorba (net sau brut) şi că acest lucru este specificat în contract (de obicei, în contractul de muncă o să găsiţi precizată atât valoarea salariului brut, cât şi a celui net), pentru a nu avea surprize neplăcute. Nu confundaţi salariul brut (suma din care se scad reţinerile salariale obligatorii stabilite de lege) cu cel net (suma pe care o primiţi efectiv, în fiecare lună; ceea ce rămâne după ce au fost achitate obligaţiile la stat). „Uneori, din cauza taxelor, angajatorii nu trec în contract şi pe cartea de muncă întreaga valoare a salariului pe care vi-l plătesc. Încercaţi să îi convingeţi să vă treacă tot salariul sau mare parte din el pentru că vă va ajuta în cazul în care doriţi să obţineţi un împrumut de la bancă“, afirmă 121.ro.

 

Clauzele contractuale, foarte importante

 

Atunci când răsfoiţi contractul de muncă, asiguraţi-vă că nu s-a strecurat vreo clauză (dispoziţie specială) cu care nu sunteţi de acord sau despre care nu aţi discutat la ultimul interviu de angajare. Cele mai uzitate sunt clauza de confidenţialitate, durata preavizului – dacă hotărâţi să vă daţi demisia, trebuie să anunţaţi acest lucru cu 15 zile lucrătoare înainte. Totuşi, acestea pot face referire şi la alte elemente. „Variază de la regula de a lucra în firmă pentru un timp delimitat până la exclusivitatea companiei asupra lucrătorului sau până la împiedicarea angajatului de a pleca, luând cu el secretele companiei, în favoarea competiţiei“, spun specialiştii ele.ro.

 

Cine poate semna un contract de muncă?

Potrivit Ministerului Muncii, orice persoană care a împlinit 18 ani poate semna un contract de muncă. Minorii, la rândul lor, cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, pot semna un astfel de contract, însă numai cu acordul părinţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII