28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024

Profit emoţional

Unii angajaţi de la morga Spitalului din Petroşani fac afaceri profitabile de pe urma îmbălsămării persoanelor decedate. Pe lângă taxa de 100 de lei stabilită de conducerea unităţii sanitare, cei de la morgă nu se uită la persoana decedată fără să-şi primească partea.

 

Afacerea derulată de angajatul de la morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani, sub stricta supraveghere a medicului patolog, este simplă, dar foarte profitabilă. Toate persoanele care decedează şi trebuie îmbălsămate trec prin „mâna“ autopsierului Cicerone Calfa.

Acesta nu discută cu familia decedatului şi evită să îşi facă treaba până nu primeşte cel puţin 50 de lei. „A trebuit să stăm câteva ore să aşteptăm ca asistentul să se apuce de treabă. Ne întreba dacă am vorbit pentru îmbălsămare şi pentru îmbrăcatul persoanei decedate cu o femeie de serviciu, iar până nu am lăsat să se înţeleagă că va primi şi el partea nu s-a apucat, deşi plătisem 100 de lei la casieria spitalului şi i-am arătat chitanţa. La final, i-am lăsat zece lei lui şi cinci lei femeii de serviciu, însă ne-a reproşat că el fără 50-60 de lei nici nu se apucă“, a declarat, sub protecţia anonimatului, familia unui decedat.

Despre „activitatea“ autopsierului Cicerone are cunoştinţă medicul de la morgă, Dragoş Leucă. Acesta susţine că „în Bucureşti, fără două milioane (de lei vechi – n.r.), nu se apucă nimeni de îmbrăcat morţii şi, dacă vrei servicii mai ieftine, deşi nu e treaba mea, că eu sunt anatomopatolog, du-te la piaţă“.

Ca să aflăm care este circuitul, ne-am prezentat la morga spitalului. Aici ne-a întâmpinat medicul Dragoş Leucă, iar după ce i-am spus că vrem să i se facă o îmbălsămare unei persoane decedate, acesta ne-a îndrumat imediat la autopsier. „Vorbiţi cu Cicerone. Vă dau numărul lui de telefon, dar căutaţi-l şi la sediul Medicinii Legale, că poate-l găsiţi acolo. Taxa este de 50 de lei“, a spus, extrem de politicos, Dragoş Leucă.

L-am contactat telefonic pe autopsierul Cicerone Calfa, care a spus: „Veniţi după mine să mă luaţi cu maşina şi vin acasă. În ceea ce priveşte banii, ne înţelegem, că nu vă trebuie chitanţă“.

 

„Un individ dubios“

 

Conducerea Spitalului de Urgenţă din Petroşani a rămas uimită de afacerea pe care o derulau autopsierul şi medicul de la morgă. Directorul medical al spitalului, dr. Gabriela Teodorescu, a declarat că va lua măsuri, însă este foarte dificil, deoarece familiile care trec prin aşa ceva nu fac reclamaţii. „Acest serviciu de îmbălsămare costă 100 de lei, iar angajaţii de la morgă nu trebuie să ceară nici un leu. Cicerone Calfa este, de fapt, angajatul Serviciului de Medicină Legală. La noi este cu contract cu plata la oră, deoarece asistentul nostru patolog este în concediu medical. Cicerone este un individ dubios. Până acum nu avem reclamaţii că ei percep taxe, dar nu vreau să muşamalizez nimic“, a declarat Gabriela Teodorescu.

 

Fără medic legist

 

Şeful Serviciului de Medicină Legală, dr. Dan Mărculescu, a susţinut că s-a ajuns la această situaţie din cauză că în Valea Jiului nu există un medic legist. „Avem mare nevoie de medic legist în Valea Jiului. Mergem săptămânal acolo, joia, dar nu putem să-l supraveghem. Dacă ar fi medic legist, nu ar mai fi aşa ceva. Valea Jiului este o zonă cu risc din cauza specificului pe care-l are“, a declarat Mărculescu. Acesta a recunoscut că autopsierul Cicerone este angajatul său, dar a spus că nu ştia că acesta este plătit şi de Spitalul de Urgenţă. „Sunt nişte nenorociţi, ce să vă spun! Între orele 8.00 – 14.00 este angajatul Serviciului de Medicină Legală şi nu ştiam să fie plătit şi de spital“, a mai afirmat Dan Mărculescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS