11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul global umple fiscul de bani

Impozitul global umple fiscul de bani

Declaraţiile de venit au umplut vistieria statului. Anul trecut, contribuabilii cu venituri din mai multe surse au avut de plătit la fisc sume de şase ori mai mari decât cele pe care le-a restituit statul persoanelor fizice.

 

Dacă în urmă cu patru-cinci ani, impozitul pe venitul global era destul de păgubos pentru finanţe, în sensul că, după regularizarea impozitelor, se plăteau contribuabililor sume de zeci de ori mai mari decât se încasau, de anul trecut, situaţia s-a schimbat. Odată cu intrarea cotei unice de impozitare de 16%, cele mai multe persoane cu venituri din salarii sau asimilate salariilor nu au nici de dat, nici de luat de la fisc. Unii nici măcar nu mai sunt nevoiţi să depună declaraţii anuale de venit (Declaraţia 200), întocmite pe baza fişelor fiscale. Alte persoane fizice care au obţinut venituri din activităţi independente sau au avut alte surse de venituri în afară de cele salariale au fost nevoite să depună la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj declaraţiile fiscale pentru 2007. Cum fiscul doljean nu a procesat încă datele pe 2007, cifrele statistice ale instituţiei arată că, anul trecut, doljenii care au lucrat în 2006 au avut de plată la stat sume importante de bani. Pe când cei care au avut de recuperat diferenţa de impozit sunt din ce în ce mai puţini. Reprezentanţii fiscului recunosc faptul că abia de anul trecut acest sistem de impunere a adus echilibru pe „piaţa“ impozitului pe venit. De asemenea, sunt mai multe persoane care au de plătit bani în plus la stat faţă de cele care au de recuperat sume de la finanţe.

 

3,3 milioane de lei – sume de plată către stat

 

Numai în Craiova, potrivit datelor de la Administraţia Financiară din cadrul DGFP Dolj, dintre cele 11.132 de persoane care au avut obligaţia să depună declaraţii anuale de venit, 3.798 a trebuit să plătească impozit în plus către stat. Unele venituri au impozit doar 10%, altele sunt ajustate astfel încât, la final de an, contribuabilul se trezeşte că mai are de achitat „ceva“ impozit către finanţe. La ultima numărătoare, suma totală care ar fi trebuit să fie recuperată de la aceşti contribuabili a fost de 3.292.458 de lei, reprezentând diferenţa de impozit de achitat, pentru activităţile desfăşurate în anul 2006. Banii ar fi trebuit să intre anul trecut în vistieria statului şi mulţi din aceştia chiar s-au plătit către finanţe: puţin peste 3.150.000 de lei. „Restul până la 3.292.548 de lei se află în proces de executare silită în perioada de prescripţie de cinci ani. Unii dintre contribuabili şi-au schimbat domiciliul, alţii spun că nu au bani să achite“, a precizat directorul Administraţiei Financiare Craiova, Mitiţă Tudor.

 

584.000 de lei – sume de restituit

 

Peste 2.400 de persoane ar fi trebuit să primească bani înapoi de la fisc. În total, 584.502 lei, dar au fost restituiţi 495.911 lei. „Pentru contribuabilii care au avut de primit bani de la noi, mai întâi s-a făcut procedura de compensare cu alte datorii pe care le au către finanţe şi, dacă a mai rămas vreo diferenţă, atunci li s-a restituit celor în drept. Nu s-a plătit întreaga sumă de 584.502 lei pentru că unii au de recuperat de la finanţe sume modice de trei-cinci lei şi nu se deplasează pentru a le ridica“, a mai spus directorul Administraţiei Financiare. Cu alte cuvinte, anul trecut (pentru anul 2006), statul a încasat peste trei milioane de lei de la populaţie drept impozit suplimentar de achitat, dar a plătit populaţiei numai 495.000 de lei – bani încasaţi în plus în anul fiscal 2006.

Doar puşi pe drumuri

 

De remarcat că aproape 5.000 de craioveni nu mai au nici de dat şi nici de luat bani de la stat după ce le-a fost calculat impozitul datorat. Aceştia doar au fost forţaţi de lege să bată drumul până la fisc, pentru a-şi depune declaraţia anuală de impozit, obligatorie pentru cei care au avut şi alte venituri în afară de cele salariale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU