29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024

Nebunia taxei auto

http:http://www.youtube.com/watch?v=6d7BMvHb9Pc

Purtaţi pe drumuri de statul român, craiovenii s-au înghesuit ieri la fisc să-şi ceară banii plătiţi în plus pe taxa auto. Alţii au stat şi un an cu maşina în garaj şi au venit pe 1 iulie să o înmatriculeze, plătind o taxă mai mică.

 

Zeci de persoane s-au înghesuit ieri la fiscul doljean fie pentru a cere restituirea taxei de primă înmatriculare plătită anterior, fie să achite noua taxă de poluare, pentru a-şi înmatricula maşinile. Începând din 1 iulie, toţi cei care au plătit o taxă mai mare decât prevede legislaţia actuală pot cere Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj restituirea diferenţei de taxă. De asemenea, cei care şi-au cumpărat maşini mai demult şi au aşteptat 1 iulie pentru a le înmatricula (pe motiv că acum taxa – numită taxă de poluare – este mai mică) s-au bulucit la fisc, ca să achite noul bir. Până în jurul prânzului, circa 100 de oameni îşi plătiseră noua taxă de poluare.

Cu toate că şefii DGFP Dolj au dat asigurări că sunt perfect pregătiţi, la ghişeu, oamenii au stat şi câte două ore, numai pentru a le fi verificate documentele. „Eu cer restituirea taxei. Am de recuperat 800 de euro. Este dreptul meu, dar stau aici de două ore şi ceva. Ar fi trebuit să fie mai multe ghişee ca să meargă mai repede“, a spus Costel Ciobanu, de 35 de ani. „Ar trebui să ne dea statul şi dobândă pentru că s-a folosit de banii mei câteva luni“, a subliniat Adrian Jianu.

 

„Am crescut PIB-ul Bulgariei“

 

În aglomeraţia de la ghişee, oamenii au continuat să blameze taxa de poluare, care nu li se pare justă. „Nu înţeleg de ce mai trebuie să achităm taxă de poluare, când noi plătim poluarea cu vârf şi îndesat la fiecare litru de benzină cumpărat. La fel şi acciza. Am crescut PIB-ul Bulgariei cu înmatriculările pe care le-am făcut noi, românii, la ei“, a spus Marius Cocioboiu, de 35 de ani. „Am venit astăzi (ieri -n.r.) pentru că m-am gândit că nu vine nimeni în prima zi, dar vedeţi şi dumneavoastră ce coadă este! După calculul meu, trebuie să-mi restituie 700 de euro, la un Audi A4 din 2005“, a spus Constantin Gheorghe, de 33 de ani. Alţii au preferat să nu-şi înmatriculeze maşinile cumpărate de luni de zile, doar pentru a plăti de la 1 iulie o taxă mai mică. „Din ianuarie stau cu maşina în garaj, un Peugeot din 2003. După vechea taxă, aş fi plătit în jur de 3.000 de euro, dar acum ajunge la aproape 2.000, mai exact, 6.600 de lei. Stăm la rând de o oră şi ceva“, a menţionat Alexandru Banu, de 50 de ani.

 

Anomaliile sistemului

 

Fiscul eliberează o hârtie, care apoi se depune tot la fisc. Finanţele ar fi putut verifica în sistem informatic dacă solicitantul a plătit sau nu taxa, dar legea cere hârtie la dosar. Proprietarii de autoturisme care nu mai au o copie după chitanţa (foaia de vărsământ sau ordinul de plată) care atestă că au plătit taxa de primă înmatriculare trebuie să ceară de la Trezorerie o dovadă că au plătit taxa. Apoi, contribuabilul se mută la altă coadă, tot la finanţe. Cu dovada ataşată la restul documentelor, persoana în cauză ajunge la ghişeu, pentru a fi verificată autenticitatea şi conformitatea datelor. „Restul de acte necesare, pe lângă copie după actele de plată a taxei sau dovada de la noi, pentru restituirea taxei, mai sunt: cartea de identitate a maşinii, certificate de înmatriculare – copii şi originale, cartea de identitate a solicitantului“, a spus Mitiţă Tudor, director al Administraţiei Financiare a Municipiului Craiova, din cadrul DGFP Dolj. După ce a stat la a doua coadă, şi cea mai mare, la ghişeu, solicitantul restituirii banilor se mută la a treia, tot la finanţe, dar la Registratură, să-i fie înregistrată cererea.

 

Dacă taxa a fost plătită pe 30 iunie, maşina nu se înmatriculează

 

Încă un fapt inedit, în dauna proprietarului de maşină, s-a produs ieri, la schimbarea legislaţiei privind taxa auto. Aparent fără ieşire din situaţie, proprietarii de autoturisme care au plătit taxa pe 30 iunie la DGFP Dolj nu au putut să-şi înmatriculeze ieri maşinile la poliţie, pe motiv că pe hârtie scrie „taxă de primă înmatriculare“, iar de la 1 iulie este „taxă de poluare“. „Pe documentul de plată cu care au venit persoanele respective scria «taxa de primă înmatriculare», dar de la 1 iulie, adică de azi (ieri – n.r.) se numeşte «taxa de poluare». Noi nu înmatriculăm azi (ieri – n.r.) nici un autoturism care are chitanţă de taxă de primă înmatriculare. Trebuie să scrie pe hârtie «taxă de poluare»“, a precizat Constantin Coandă, şeful Serviciului Înmatriculări, din cadrul Poliţiei Circulaţie Dolj. În acelaşi timp, finanţele spun că oamenii au plătit legal taxa pe 30 iunie, care se numea „taxă de primă înmatriculare“. „Nu avem ce să le facem acestor oameni. Din punctul nostru de vedere, deţinătorii de maşini au procedat legal, au plătit legal taxa. Dar legiuitorul trebuia să dea o perioadă de tranziţie de câteva săptămâni şi să accepte şi taxele plătite cu o zi înainte. Am informat Ministerul Finanţelor despre situaţie, iar ei vor discuta cu cei de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, să se găsească o soluţie“, a spus Mitiţă Tudor, şeful Administraţiei Financiare. Dacă fiscul anulează chitanţa plătită pe 30 iunie şi îi dă banii înapoi cetăţeanului, acesta ar fi nevoit să plătească o nouă taxă „de poluare“, dar preţul va fi altul de la 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII