20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii renunţă la subvenţia UE

Doljenii renunţă la subvenţia UE

Fermierii doljeni care vor să primească subvenţii de la UE fără penalizări mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni. Cu toate acestea, până în prezent, doar jumătate din cei programaţi au făcut solicitări.

Potrivit programului de depunere a solicitărilor pentru accesarea de subvenţii la hectar de la UE pentru anul 2008, cererile de sprijin financiar se depun în perioada 3 martie – 15 mai 2008. Deşi s-au scurs mai mult de trei sferturi din perioada alocată acestei campanii, doljenii nu se prea înghesuie să facă solicitări. „Până acum, au depus solicitări pentru plata directă 26.129 de fermieri (cam 50%), din cei aproximativ 52.000 programaţi, pentru o suprafaţă de 118.000 de hectare“, a afirmat Sergiu Drăgancea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, care a precizat că nici măcar marii fermieri nu s-au înghesuit să depună solicitările – au făcut-o doar 128 din 527 de persoane.

Comparativ cu aceeaşi dată a anului trecut, numărul solicitanţilor este în scădere cu 34% – cu două săptămâni înainte de termenul-limită, în 2007, 40.000 de fermieri solicitaseră deja sprijinul.

 

Fără prelungiri de termene

 

Fermierii vor putea solicita subvenţii până pe 11 iunie, dar cei care depun cererile în perioada 16 mai – 11 iunie vor fi penalizaţi pentru întârziere cu 1% pe zi din suma aferentă. „Anul trecut a fost primul în care s-a derulat această subvenţie, aşa că s-a obţinut acordul de prelungire a termenului de depunere a cererii. Anul acesta nu se va mai prelungi termenul“, a precizat Sergiu Drăgancea.

 

30% dintre doljeni au primit subvenţia la hectar

 

Mult aşteptaţii bani aferenţi subvenţiei pentru plata la hectar au ajuns, până în prezent, la 20.450 de fermieri doljeni (din 68.000 de fermieri, câţi au depus solicitările anul trecut).

„Până pe 15 – 17 mai încercăm să mai plătim subvenţia pentru încă 28.526 de persoane“, a afirmat Sergiu Drăgancea, care a explicat că persoanele care urmează să primească banii sunt alese de APIA central.

Subvenţia pe hectar se ridică la 80 de euro, din care 50 de euro provin din fonduri europene, iar 30, din fonduri naţionale.

Banii sunt plătiţi indiferent dacă pământul este sau nu cultivat, cu condiţia ca terenul să respecte normele de mediu şi să se regăsească pe ortofotoplanurile aflate la centrele APIA din teritoriu.

Banii europeni vin în cont

Fermierii care fac solicitarea pentru subvenţia UE trebuie să aibă la ei buletinul de identitate, dovada că deţin un cont bancar activ pe numele lor (banii europeni vin prin virament bancar) şi actele doveditoare referitoare la pământ – proprietate, arendă, concesiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS