22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCursul euro creşte preţul apartamentelor

Cursul euro creşte preţul apartamentelor

Devalorizarea leului în raport cu euro nu îi va afecta pe craioveni numai în sensul majorării ratelor creditelor în euro, ci şi al creşterii preţurilor apartamentelor.

Moneda naţională continuă să se deprecieze vertiginos faţă de cea europeană. Cursul de referinţă leu/euro publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR) anunţa un nou maxim al ultimelor 12 luni – 3,5393 lei/euro. Depăşirea pragului de 3,5 lei/euro înseamnă, de fapt, o creştere de 2,65% faţă de săptămâna trecută şi de peste 5,2% faţă de luna anterioară.

 

Costul apartamentelor a crescut cu 5,27% într-o lună

 

Această evoluţie descendentă a cursului leului în raport cu moneda europeană nu poate decât să-i îngrijoreze pe craiovenii care visau să-şi cumpere o locuinţă. Dacă pe 21 octombrie un apartament de 50.000 de euro scotea din buzunarul craiovenilor 168.090 de lei, la 21 noiembrie, acelaşi apartament impunea cheltuieli de 176.965 de lei, adică cu aproape 8.900 de lei mai mult (5,27%). Situaţia este cu atât mai grea cu cât în ultima lună veniturile craiovenilor nu au crescut cu cei 5,2%.

 

„Tranzacţiile au stagnat“

 

Impactul acestei situaţii asupra pieţei imobiliare nu s-a lăsat prea mult aşteptat. „Ca efect imediat al acestei evoluţii, tranzacţiile au stagnat. Oamenii nu prea mai ştiu ce să facă, astfel că au blocat vânzările“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Acesta a explicat că, deocamdată, cumpărătorii nu prea au de unde alege, astfel că preţurile nu-i îndepărtează prea tare. „Nu prea au ce să facă. În plus, majoritatea creditelor ipotecare imobiliare se fac tot în euro. Totuşi, ca şi cost lunar, vorbim de o sumă mult mai mare şi deci de un efort mai mare“, a adăugat Răduţ.

 

„Oamenii pot specula momentul“

 

O evoluţie ascendentă a euro va avea un impact imediat asupra pieţei în sensul că majoritatea preţurilor la apartamente, care până acum erau în lei, să treacă la euro. „Oamenii pot specula momentul. Dacă va fi o creştere mai mare, este posbil ca preţurile să treacă la euro“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Acesta a explicat că pragul care ar putea atrage după sine o transformare a tuturor preţurilor în euro este cel de 3,6 lei/euro. „Dacă un reprezentant al BNR ar spune că euro ar atinge pragul de 3,6 lei, mulţi ar face transformarea“, a adăugat Popescu.

 

Proprietarii pot majora preţurile

 

Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din piaţă, care explică faptul că se poate vorbi chiar de o tendinţă a proprietarilor de a fixa preţurile în lei sau în euro, în funcţie de evoluţia lor. „Când creşte euro, mulţi proprietari preferă să fixeze preţul în euro. Când euro scade, fixează preţul în lei“, a spus Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.

Mai mult decât atât, specialiştii din domeniu nu neagă nici o posibilă creştere de preţ a locuinţelor pe fondul deprecierii monedei naţionale. „Există o teamă la vânzător cu privire la scăderea preţului apartamentului o dată cu creşterea euro. Dacă euro îşi continuă creşterea, nu este exclus ca aceştia să majoreze preţurile“, a spus Nicu Răduţ. Acesta a explicat că proprietarii nu sunt dispuşi să suporte o pierdere legată de diferenţa euro-leu. Dacă apartamentul costă 170.000 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro la cursul actual, la trecerea în euro, proprietarul va folosi cursul de acum o lună, adică 3,35 şi va cere 52.000 de euro.

 

O creştere prea mare ar putea duce la un blocaj

 

Pe termen lung, aceste speculaţii, dublate de o potenţială creştere constantă a euro în următoarea perioadă şi de apariţia unor informaţii greşite din piaţă ar putea avea un impact negativ asupra domeniului imobiliar din Craiova. „Aceste elemente ar putea duce la o creştere prea mare de preţ pentru piaţa craioveană. Îmi este teamă de un blocaj al pieţei în primăvară“, a explicat Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS