18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSoarele i-a băgat în ceaţă

Soarele i-a băgat în ceaţă

Energia alternativă a rămas o enigmă pentru primarii doljeni. Chemaţi ieri să afle cum să atragă fonduri europene pentru reţele electrice şi conducte de gaz, edilii s-au trezit în mijlocul unei discuţii despre sursele de energie alternativă, din care nu au ieşit deloc lămuriţi.

Întâlnirea de ieri, având ca temă „Accesarea fondurilor structurale în sectorul energetic“ a debutat şi aşa cu stângul, doar jumătate din sala mare a prefecturii fiind ocupată de edili sau reprezentanţi ai primăriilor interesaţi de subiect.

Bomboana pe colivă au pus-o însă reprezentantele Direcţiei Generale de Politică Energetică, Organismul Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, invitate să prezinte celor din sală cum stau lucrurile cu proiectele eligibile pe Axa prioritară IV din Programul Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice“.

Dornici să afle ce trebuie să facă pentru a putea accesa fonduri pentru reţele electrice şi conducte de gaz acum, în prag de an electoral, primarii n-au putut scoate prea multe informaţii de la reprezentantele MEF, decât că astfel de proiecte nu sunt agreate de Uniunea Europeană.

„UE susţine proiectele care au şi o componentă de inovare, nu dezvoltarea reţelelor electrice existente. Spre exemplu, banii cel mai uşor de obţinut sunt pentru producerea de energie regenerabilă, cum este cea solară sau eoliană“, a spus Elena Şerbănescu, consilier în cadrul OIE din MEF.

Întrebările suplimentare adresate de primari, dar şi de directoarea Direcţiei de Afaceri Externe a consiliului judeţean, Ileana Măjină, au primit cel mai adesea răspunsuri precum „Nu ştim“, „Încă se lucrează la asta“, „Probabil că la anul se va da drumul“, „Nu ştim care e limita de bani la proiecte“.

Energia solară, potrivită pentru Dolj

 

Aflaţi de voie, de nevoie în mijlocul unei discuţii despre soare şi vânt, primarii au aflat totuşi câteva lucruri folositoare de la reprezentanţii Societăţii Române pentru Eficienţă Energetică, aceştia prezentându-le edililor un proiect concret pentru energie solară, o sursă potrivită pentru un judeţ precum Doljul. „Se pot pune panouri fotovoltaice pe şcoli, spitale, grădiniţe şi veţi avea facturi mai mici la energie. După un timp veţi putea chiar scoate bani din această sursă de energie prin livrarea ei către alţi consumatori“, a explicat Ovidiu Marinescu, vicepreşedintele SOCER. În ajutorul primarilor care doresc să implementeze proiecte finanţate din fonduri europene va veni în perioda următoare şi Instituţia Prefectului Dolj. Potrivit consilierului Ovidiu Dumitrana, pe 7 şi 8 noiembrie instituţia va găzdui o întâlnire cu două firme de consultanţă din Spania şi Elveţia, specializate în întocmirea de proiecte. „Dacă tot ne-a dat Dumnezeu soare care ne topeşte culturile în timpul verii, haideţi să încercăm să profităm de acest neajuns. Zona noastră e potrivită pentru energia solară şi o să încercăm să transformăm Doljul într-o zonă-pilot în această privinţă“, a spus Dumitrana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS