17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProtecţia mediului ca-n Germania şi Cehia

Protecţia mediului ca-n Germania şi Cehia

După doi ani în care experţii de mediu din Oltenia au fost asistaţi de specialişti germani şi cehi, doljenii fac din ce în ce mai mulţi paşi spre nivelul redus de poluare impus de reglementările Uniunii Europene.

În ultimii ani, pentru proiectele de Twinning din România pentru segmentele de mediu, Comisia Europeană a acordat aproximativ 12 milioane de euro. Din această sumă, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova a cheltuit 1.250.000 de euro, bani accesaţi prin Programul PHARE 2004. La aceştia s-au adăugat o cofinanţare de aproxiamtiv 52.000 de euro. Proiectul de Twinning româno-germano-ceh – „Implementarea şi aplicarea acquis-ului de mediu cu accent pe IPPC (Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării)“ – a fost implementat pe o perioadă de doi ani (2005-2007). Obiectivul general al proiectului ARPM a fost să ofere asistenţă ARPM, Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (AJPM) şi Gărzii de Mediu (GM) în realizarea sarcinilor lor zilnice şi a activităţilor specifice din sectorul IPPC, pentru a întări capacităţile şi abilităţile adminstrative, de monitorizare şi de realizare a procesului de implementare a acquis-ului de mediu la nivel regional şi local.

Colaborare româno-germano-cehă

 

În cei doi ani de implementare au fost desfăşurate întâlniri de lucru cu tematică stabilită de parteneriatul româno-germano-ceh după un proces de evaluare a instituţiilor româneşti vizate pe mai multe activităţi – legislaţie, managementul deşeurilor, calitatea aerului, autorizarea integrată, protecţia naturii, substanţe chimice periculoase, planificare de mediu, instrumente structurale. La acestea au participat atât experţi din cadrul ARPM Craiova, cât şi reprezentanţii firmelor vizate, cărora li s-au oferit soluţii adaptate la problemele proprii de mediu. „În cei doi ani, peste 570 de participanţi români au luat parte la workshop-urile organizate, numărul experţilor internaţionali implicaţi fiind de 40“, a declarat Franz Ellerman, lider de proiect, reprezentantul Ministerului Mediului din Germania, la şedinţa de finalizare a proiectului.

 

Măsuri pentru protecţia mediului şi a sănătăţii

 

„Finalizarea acestui proiect reprezintă optimizarea în ceea ce priveşte monitorizarea instalaţiilor cu posibil impact asupra mediului, dat fiind că ARPM Craiova are în sarcină autorizarea, în sensul funcţionării în siguranţă pentru protecţia mediului, a Combinatului Chimic Dolj, a Depozitului ecologic de deşeuri de la Mofleni, cât şi a incineratorului de deşeuri periculoase“, a declarat Monica Mateescu, directoarea executivă a ARPM Craiova.

Potrivit acesteia, monitorizarea se face cu raportare anuală la Bruxelles atât a Regulamentului pentru principalele emisii poluante, cât şi a măsurilor impuse şi a stadiului realizării în ceea ce priveşte conformarea, respectiv aducerea instalaţiilor industriale la un nivel redus de poluare impus de legislaţia UE prin directivele cu caracter obligatoriu. Acestea au ca finalitate atât protecţia mediului, cât şi a sănătăţii. „Cum funcţionează în Germania şi Cehia, tot aşa trebuie să funcţioneze şi la noi“, a adăugat Mateescu, care a explicat că, auzind soluţiile oferite de experţii europeni, reprezentanţii marilor firme şi-au dat seama că trebuie să se supună regulilor de mediu, mai ales că în curând vor fi vizitaţi şi de comisari europeni.

Ce este Twinning-ul?

Twinning-ul este un instrument important de asistenţă premergătoare aderării la UE ce urmăreşte sprijinirea statelor candidate în dezvoltarea unor administraţii eficiente şi moderne, cu structurile, resursele umane şi abilităţile necesare implementării acquis-ului comunitar la acelaşi standard ca în statele membre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS