17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii doljeni ignoră subvenţia de toamnă

Fermierii doljeni ignoră subvenţia de toamnă

Cu toate că puteau primi de aproape trei ori mai mulţi bani faţă de anul trecut pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, în 2007, numărul fermierilor care au solicitat acest sprijin a fost de câteva ori mai mic faţă de 2006.

În 2006, producătorii agricoli doljeni au accesat cel mai mare ajutor financiar din ţară pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Valoarea acestuia a reprezentat aproape 80% din subvenţiile primite de doljeni în 2006 (40,141 milioane de lei). Atunci, potrivit OUG nr. 65/2006, întrucât achiziţia de seminţe, îngrăşăminte şi pesticide necesare culturilor de toamnă implica un nivel ridicat al cheltuielilor pe hectar, guvernul a decis să acorde producătorilor agricoli un sprijin financiar de 150 lei/ha.

 

S-au depus doar 30.000 de solicitări

 

Anul acesta însă, spijinul acordat pentru înfiinţarea culturilor este de câteva ori mai mare – 500 lei/ha pentru grâu, 400 lei/ha pentru rapiţă şi 450 lei/ha pentru alte culturi – secară, orz, orzoaică de toamnă, plante de nutreţ, legume. Cu toate acestea, regulile noi introduse anul acesta pentru primirea subvenţiei par să fi învins dorinţa de a obţine astfel de sume. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de termenul-limită până la care se mai pot face solicitări (15 octombrie), numărul celor interesaţi este de câteva ori mai mic faţă de cel al fermierilor care au primit anul trecut acest sprijin. „Comparativ cu anul trecut, sunt mult mai puţini solicitanţi. Până în prezent au fost depuse aproape 30.000 de cereri (faţă de 80.000 de anul trecut)“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.

Potrivit acesteia, ca suprafaţă, aceste cereri corespund la peste 120.000 de hectare (din care aproximativ 100.000 ha cu grâu şi cam 14.000 ha cu rapiţă). „Aceia care au suprafeţe mici de teren au preferat să renunţe la această subvenţie din pricina costurilor legate de buletinele de calitate a seminţelor şi de asigurarea culturilor, care erau destul de ridicate“, a explicat Veronica Cocoşilă.

Cu toate acestea, datorită cuantumului mai mare al subvenţiei la hectar, fermierii doljeni au depăşit deja suma aferentă subvenţiei de anul trecut (31,9 milioane de lei). „Valoarea bonurilor emise în acest sens până în prezent este de aproximativ 40 de milioane de lei“, a adăugat Cocoşilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS