17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriChiriile locuinţelor din Craiova au explodat

Chiriile locuinţelor din Craiova au explodat

Odată cu începea şcolii şi a cursurilor universitare, nivelul chiriilor din Craiova a crescut cu aproape 30% faţă de luna iulie. În prezent, craiovenii închiriază locuinţe la preţuri nu mari, ci foarte mari.

„Chiriile sunt foarte mari. Cu greu se mai pot închiria garsoniere la preţuri sub 200 de euro pe lună, şi acelea cu mobilă veche şi puţin utilate. Proprietarii de apartamente ştiau că încep facultăţile şi cererea creşte“, a declarat Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din domeniul imobiliar. „Preţurile la închirierea de locuinţe au crescut destul de mult în ultima perioadă – cam cu 30%“, a afirmat unul dintre agenţii imobiliari ai agenţiei Colosseum, care a explicat că această creştere de preţ a fost progresivă, începând din 15 august.

De fapt, unii proprietarii au început să ridice preţurile la închirieri chiar de la începutul lunii august. „Numărul celor care solicită închirieri aproape s-a triplat. Pentru că e foarte mare cererea, unii proprietari au ridicat deja nivelul chiriilor cu 15-20%“, a afirmat, la mijlocul lunii august, Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

 

„Este o creştere continuă la chirii“

 

Cum era de aşteptat, scumpirea s-a produs în special în cazul garsonierelor şi al apartamentelor cu două camere. „Chiriile la apartamentele cu trei camere sunt puţin mai mari decât cele la apartamentele cu două camere, pentru că şi cererea pentru închirieri este pentru garsoniere şi două camere“, a spus Bibina Dică. Aceasta a subliniat că apartamentele cu trei camere nu sunt prea solicitate pentru închiriere din pricina cheltuielilor cu întreţinerea în sezonul rece. În plus, specialiştii apreciază că este puţin probabil ca în următoarea perioadă să se înregistreze o scădere de preţ.

Chiar şi în condiţiile unor astfel de preţuri, oferta este în acest moment, potrivit specialiştilor din domeniul imobiliar, destul de slăbuţă. „Oferta a fost normală, dar cererea a fost foarte mare. Comparativ cu anul trecut a fost clar mai mare“, a declarat agentul imobiliar de la Colosseum. Acesta a explicat că această creştere a cererii este generată, cel mai probabil, de majorarea veniturilor.

 

Sfatul specialiştilor – închiriaţi cel târziu în luna iulie

 

„Pentru a beneficia de o chirie mai mică în perioada anului, studenţii ar trebui să închirieze locuinţa la încheierea studiilor. Asta înseamnă cam în 15 iulie, dar ar însemna să plătească o lună în plus de chirie“, a afirmat agentul de la Colosseum. Acesta nu este însă singurul sfat pe care-l dau specialiştii chiriaşilor. În repetate rânduri, aceştia au subliniat importanţa încheierii unui contract pentru mai mulţi ani, chiar dacă în acesta este introdusă o clauză prin care se stipulează că peste un an se renegociază. De fapt, sfatul acestora este să negocieze o clauză, potrivit căreia renegocierea se face, dar nu pentru o sumă care să depăşească 10%.

Cu cât închiriem o locuinţă în Craiova?

Garsonieră – între 150 euro/lună şi 300 euro/lună;

Apartament cu două camere – între 200 euro/lună şi 400 euro/lună;

Apartament cu trei camere – între 250 euro/lună şi 500 euro/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII