21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstructorii ocolesc drumurile judeţene

Constructorii ocolesc drumurile judeţene

Oferta de toamnă a administraţiei judeţene, lucrări de peste 70 de miliarde de lei vechi adjudecate prin negociere directă, nu a tentat prea mulţi antreprenori doljeni.

La şedinţa de deschidere a ofertelor de ieri au fost invitate firme „cu lipici“ la banul public destinat lucrărilor de modernizare sau reabilitare a infrastructurii judeţene. Printre societăţile aflate, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Victor Odolbaşa, în baza de date a instituţiei se numără FERAT CONSTRUCT, firmă care a primit un miliard de lei vechi după inundaţiile din 2005 pentru lucrări pe care nu le-a executat, sau BISTRISAT, societatea fostului consilier judeţean Constantin Caminof, codaşa firmelor de construcţie din Rastul Nou. Deşi conducerea executivă a CJ susţine că 15 firme au fost invitate să depună oferte, doar şase antreprenori s-au prezentat la şedinţa de deschidere a ofertelor pentru lucrările estimate de autorităţi la peste 77 de miliarde de lei vechi. „Probabil că au foarte multe lucrări acum şi de aceea nu s-au prezentat. Sunt lucrări peste tot acum, la noi, la primărie, şi au considerat că nu pot face faţă“, a spus vicepreşedintele CJ, Victor Odolbaşa. Firmele care au ofertat pentru lucrări sunt DOMARCONS, ERPIA, BETRIX, TID Oltenia, TECOND şi BISTRISAT.

Podul peste Jiu de la Breasta, reabilitat în acest an

Deşi cei şase constructori care au depus oferte se bat pentru şapte lucrări, vicele Odolbaşa spune că nu va fi organizată o nouă sesiune de oferte dat fiind faptul că societăţile pot face faţă unor lucrări simultane. Autorităţile au dezvăluit ieri şi tronsoanele de drumuri judeţene care vor intra în perioada următoare în reabilitare şi modernizare. Drumul care leagă Filiaşiul de Melineşti va beneficia de lucrări de reparaţii pe o porţiune de 1,5 kilometri. De reabilitare vor avea parte şi drumurile Breasta – Crovna, pe un tronson de trei kilometri, Bulzeşti – Frăţila, pe 2,4 kilometri, şi Călineşti până la limita cu judeţul Olt, pe 4,3 kilometri. Pe drumurile judeţene Craiova – Bucovăţ (4,3 kilometri) şi Craiova – Breasta (1,5 kilometri) se vor face lucrări de modernizare şi de reabilitare completă va avea parte şi podul de pe drumul Craiova – Cleanov.

Autorităţile au motivat alegerea procedurii de urgenţă prin faptul că licitaţiile în regim normal nu permiteau cheltuirea banilor până la sfârşitul anului din cauza procedurilor greoaie, iar în cazul în care fondurile repartizate nu sunt cheltuite, judeţul va fi nevoit să înapoieze banii primiţi de la guvern la bugetul de stat. Administraţia judeţeană a împărţit cealaltă jumătate a banilor primiţi prin hotărâre de la guvern operatorului de întreţinere a drumurilor judeţene din Dolj, SC Lucrări Drumuri şi Poduri, aflată în subordinea CJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS