22.6 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCFR Infrastructură Craiova, executată silit de CEZ

CFR Infrastructură Craiova, executată silit de CEZ

Sucursala are de plătit restanţe la curent de peste 880 de miliarde de lei vechi. CEZ-Electrica a decis sistarea furnizării energiei în 24 de staţii, printre care şi Craiova, şi a blocat conturile sucursalei. Clădirile administrative CFR ar putea fi scoase la vânzare pentru stingerea creanţelor.

Sucursala Regională Craiova a CFR Infrastructură riscă să rămână fără sediu din cauza datoriilor de peste 880 de miliarde de lei vechi pe care le-a acumulat către CEZ Distribuţie, firmă desprinsă din fosta Electrica Oltenia. Gabriel Negrilă, directorul general al companiei de distribuţie a energiei, a afirmat că societatea pe care o conduce aşteaptă finalul vacanţei judecătoreşti pentru a executa CFR Infrastructură.

„I-am acţionat în justiţie pentru neplata datoriilor şi am câştigat deja câteva procese. De săptămâna viitoare, când vor veni din vacanţă executorii judecătoreşti, vom trece la executarea silită“, a declarat Negrilă, citat de agenţia de presă NewsIn. În topul datoriilor conduce staţia Drobeta Turnu Severin, cu 231,48 miliarde de lei vechi, urmată de staţiile Craiova (225,8 miliarde), Târgu Jiu (217,8 miliarde), Alexandria (123,9 miliarde), Slatina (76,46 miliarde), Vâlcea (3,33 miliarde) şi Piteşti (2,13 miliarde). Restanţele au fost acumulate începând din anul 2004. Directorul sucursalei, Dorel Ciucă, a declarat pentru GdS că în prezent conturile societăţii sunt deja blocate. „Au găsit în conturi zece miliarde de lei. Legea interzice să se atingă de salariile angajaţilor. Cea mai multă energie electrică este consumată pentru partea de tracţiune, de CFR Călători şi CFR Marfă, dar noi trebuie să plătim factura. Tracţiunea are consumuri de 620 de miliarde de lei, în timp ce utilităţile înseamnă circa 100 de miliarde de lei. Cele două companii ar trebui să ne plătească nouă o taxă de utilizare a infrastructurii pentru a putea, la rândul nostru, să achităm facturile“, a spus Ciucă.

„De tracţiunea electrică şi de linii nu ne putem atinge“

CEZ a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, întrerupând alimentarea a 24 de staţii din raza regionalei. În Dolj, amintim de Craiova, Poiana Mare, Golenţi, Afumaţi şi Leu. Inclusiv sediul sucursalei este restricţionat de la curent. „Noaptea avem mari probleme cu lumina pe peron, mai ales în condiţiile în care gara este un şantier din cauza lucrărilor de modernizare. Am încercat să punem câteva becuri alimentate de la generatorul nostru, însă sunt insuficiente“, a mai spus Dorel Ciucă.

La rândul său, directorul Gabriel Negrilă susţine că singura variantă de recuperare a creanţelor ar fi executarea clădirilor companiei, în cazul în care nu se găsesc suficienţi bani în conturi. „Prima dată ne îndreptăm spre conturile societăţii. În cazul în care nu ne vom recupera banii, vom trece la executarea activelor. De tracţiunea electrică şi de linii nu ne putem atinge, pentru a nu afecta siguranţa circulaţiei. Putem, în schimb, să executăm clădirile şi spaţiile de birouri“, a afirmat Negrilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII