9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul doljean rămâne fără sediu

Fiscul doljean rămâne fără sediu

Funcţionarii DGFP Dolj se topesc în birourile neîncăpătoare de pe strada Mitropolit Firmilian, împreună cu contribuabilii care cer consultaţii fiscale. Locaţia urmărită pentru un nou sediu este protejată istoric, aşa că funcţionarii trebuie să facă rost de alt spaţiu.

Fiscul doljean nu mai face faţă solicitărilor de consiliere fiscală din partea firmelor, a declarat ieri Silviu Dumitru, şeful instituţiei. Potrivit acestuia, la birourile de consiliere vin zilnic sute de persoane cu cele mai diverse probleme. La acestea se adaugă altă listă de persoane fizice care cer consultaţii în nume propriu. „Unii dintre cei care vin la noi chiar se ceartă cu angajaţii dacă nu le convin răspunsurile. Odată a trebuit să chemăm paza atunci când omul nostru i-a explicat unui client cum se calculează taxa de primă înmatriculare“, a spus Dumitru. În curând, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj va trebui să se alinieze sarcinilor trasate de guvern.

„S-a luat hotărârea să se reducă timpul de procesare a documentelor, să se instituie un sistem clar de afişaj, precum şi să se scoată ghişeele la vedere. În cazul ghişeelor, vom elimina geamurile care maschează funcţionarul fiscului. Dar acest lucru trebuie făcut cu o firmă, care trebuie plătită. De asemenea, contribuabilii vor avea la dispoziţie panouri de afişaj cu informaţii“, a mai declarat Silviu Dumitru.

Întrebat cum se împacă, în cazul funcţionarilor, consilierea fiscală cu controalele făcute la firme, şeful instituţiei a răspuns: “Consultanţa nu-l scuteşte pe agentul economic de greşeli. Nu pot motiva că aşa li s-a spus. Soluţia la ghişee se dă verbal“. În schimb, Mircea Pârvuleţu, directorul compartimentului care gestionează informaţiile despre contribuabilii mijlocii, a spus că este mult mai concret în astfel de cazuri.

„Orice răspuns îl dăm în scris. Dacă respectă sfaturile noastre, nu pot greşi. Normal că la control se ţine cont de ele. De altfel, ne şi consultăm cu cei de la control înainte de a da un răspuns“, a afirmat Pârvuleţu.

 

Lipsă de spaţii

 

Altă sarcină pe care o are trasată fiscul se referă la reducerea numărului de contribuabili care aşteaptă la coadă la ghişee. Potrivit directorului instituţiei, „la coadă nu trebuie să stea mai mult de cinci persoane. Dacă sunt mai multe, atunci trebuie înfiinţat un nou ghişeu“. Lipsa de spaţii este una dintre problemele cu care fiscul doljean se confruntă de mult timp. „În actuala clădire, din 6.000 de metri pătraţi construiţi, numai 2.000 sunt suprafaţă utilă. Aşa ceva n-am mai văzut“, s-a minunat Silviu Dumitru.

În consecinţă, conducerea instituţiei a ochit spaţiul pe care acum se află clădirea care adăposteşte Administraţia Finanţelor Publice Comunală (AFPC) nr.1 Craiova. Aici, şefii fiscului voiau să ridice o clădire nouă, pentru a suplini lipsa de spaţii. Numai că iniţiativa s-a lovit de Comisia Regională a Monumentelor, care a refuzat solicitarea de demolare, întrucât clădirea ar face parte din centrul istoric al oraşului. Răspunsul l-a înfuriat la culme pe directorul Silviu Dumitru: „Ne-au spus că trebuie să conservăm pereţii. Păi dacă luăm acoperişul, pereţii se prăbuşesc. Cernătescu a venit cu ideea asta, el, care n-a proiectat în viaţa lui un WC. Dacă e centru istoric, atunci cum au aprobat construirea actualei clădiri, care este un monstru?“.

La rândul său, Dumitru Cernătescu a afirmat: „Clădirea are un anumit caracter şi nu poate fi demolată. Au făcut constestaţia şi la Comisia Naţională a Monumentelor, dar ei au fost mai drastici decât noi“. Ca să rezolve problema spaţiului, directorul Dumitru s-a adresat Prefecturii Dolj, însă rămâne de văzut dacă instituţia coordonată de prefectul Nicolae Giugea va găsi o locaţie pentru un nou sediu destinat finanţiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU