17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţia în zootehnie intră în prelungiri

Subvenţia în zootehnie intră în prelungiri

Termenul pentru depunerea dosarului pentru subvenţia în zootehnie a fost prelungit cu două săptămâni. Fermierii vor putea solicita acest sprijin până la 15 iunie, în oricare dintre centrele locale APIA din judeţ.

Începând din acest an, pe lângă subvenţiile venite direct de la UE, şi statul român va sprijini fermierii prin aşa-numitele plăţi naţionale directe complementare, care vor fi distribuite atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic. „Sprijinul din sectorul zootehnic este suportat 100% din bugetul naţional“, a declarat Veronica Cocoşilă, şefa Serviciului examinări cereri din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Potrivit acesteia, beneficiarii acestor prime sunt producătorii agricoli din sectorul zootehnic, persoane fizice sau juridice care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau sub formă de asociere.

„Primele se acordă în ordinea depunerii cererilor“

În cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, primele se acordă atât pe exploataţie (bovine), cât şi pe cap de animal (ovine şi caprine), cu condiţia ca beneficiarul să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local. „Acordarea primelor de la bugetul de stat se face în ordinea depunerii cererilor, începând cu 16 august pentru exploataţiile bovine şi cu 16 septembrie pentru efectivele de ovine/caprine“, a explicat Veronica Cocoşilă.
Potrivit Ordinului nr. 38/2007, emis recent de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, pentru a beneficia de aceste prime, cei interesaţi pot să depună o cerere în acest sens până pe 15 iunie (potrivit Ordinului nr. 285/2007, data limită era 31 mai). Pentru a nu mai fi nevoiţi să străbată zeci sau sute de kilometri şi să stea la coadă zeci de minute, fermierii doljeni vor putea depune cererile atât la sucursala judeţeană a APIA Dolj, cât şi la centrele locale ale acesteia (Băileşti, Bechet, Calafat, Craiova, Segarcea, Filiaşi şi Melineşti). După înregistrarea cererilor se stabileşte nivelul primelor. „Până la 24 mai, pentru primele pentru bovine au fost depuse 943 de cereri pentru 4.700 de capete. Pentru ovine au fost depuse 170 de cereri (aproape 14.800 de capete), iar pentru caprine, 149 (aproape 6.700)“, a spus Cocoşilă.

Condiţiile de eligibilitate pentru prime

Potrivit legislaţiei în vigoare, prima pe exploataţie se acordă o singură dată pe an, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2007, care îndeplinesc cumulativ anumite condiţii. Prima pe exploataţie se acordă acelora care au minimum trei bovine, iar vârsta animalelor este de cel puţin şase luni.
În ceea ce priveşte prima pe cap de animal, aceasta se acordă tot o singură dată pe an, în următoarele condiţii: efectivul pe exploataţie să fie de minimum 50 de capete de ovine/25 de capete de caprine care au fătat în anul pentru care se face solicitarea primei.
Acestea trebuie să fie înscrise în Registrul Agricol la data de 31 decembrie a anului anterior solicitării primei. În plus, efectivul de ovine/ caprine pentru care se solicită primă trebuie să fie menţinut în exploataţie, în perioada 16 iunie – 15 septembrie, în vederea efectuării controlului pe teren de către personalul APIA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU