18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii instruiesc gratuit fermierii din ţară

Oltenii instruiesc gratuit fermierii din ţară

Craiovenii continuă să-i pregătească gratis pe fermierii din ţară în domeniul horticulturii după ce au instruit lucrătorii din pensiunile agroturistice, pentru a pune în valoare investiţiile realizate cu fonduri europene.

Pentru a pătrunde pe piaţa europeană, agricultura românească trebuie, potrivit specialiştilor, să treacă printr-o serie de schimbări majore dictate de cerinţele pieţei comune. Pentru a face faţă concurenţei din partea produselor europene mai ieftine, de calitate superioară, una din aceste schimbări se referă şi la o pregătire profesională adecvată a fermierilor. Începând de luni, Craiova este una din localităţile unde fermierii din toată ţara sunt instruiţi în domeniul horticulturii (legumicultura, pomicultura, viticultura şi floricultura). Cursurile sunt găzduite de Facultatea de Agricultură şi durează zece zile, pe parcursul a trei săptămâni.

Cursurile vin în întâmpinarea tuturor fermierilor

„Obiectivul acestor cursuri este îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor în domenii precum planificarea culturilor în condiţii de rentabilitate în fermele horticole, gestionarea raţională a materiilor prime şi materialelor necesare fermelor horticole; tehnologii moderne utilizate în obţinerea diverselor produse horticole la standarde europene“, a declarat Marius Vladu, coordonator regional al proiectului. Aceste cursuri vin în sprijinul fermierilor, oferindu-le soluţii la problemele cu care se confruntă. „Îi ajută să-şi reevalueze situaţia din cadrul exploataţiilor sau al fermelor pe care le deţin sau să demareze o investiţie în acest domeniu, asigurându-le un bagaj de cunoştinţe pentru a derula o activitate respectând normele europene“, a explicat Ovidiu Petra, responsabil pedagogic al cursului.

Cursanţi din toată ţara

Modulul de Horticultură face parte din proiectul de pregătire profesională pentru dezvoltarea competenţelor în domeniul producţiei vegetale şi creşterii animalelor, lansat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în cadrul Măsurii 4.1. „Îmbunătăţirea pregătirii profesionale“ – a programului SAPARD. Ca şi celelalte cursuri din cadrul programului, şi în cazul acestuia, costurile (cursuri, cazarea, masa, transportul şi suportul de curs) legate de participarea la cursuri sunt suportate din bugetul proiectului. „La cursul început ieri, aproximativ 15% din cursanţi sunt din Dolj, iar restul din toată ţara – Maramureş, Satu Mare, Iaşi, Buzău, Timiş“, a explicat Vladu. Potrivit acestuia, data pentru finalizarea întregului modul este 17 august, iar cei interesaţi de aceste cursuri se pot înscrie până la 25 iulie, la Facultatea de Agricultură din Craiova.

Cine beneficiază de aceste cursuri

Alt modul desfăşurat în cadrul proiectului de pregătire profesională pentru dezvoltarea competenţelor în domeniul producţiei vegetale şi creşterii animalelor lansat de MADR este cel de „Pregătire profesională în domeniul zootehnic şi al producţiei vegetale“. „Acesta se desfăşoară la Cluj şi Iaşi“, a spus Marius Vladu.
Potenţialii beneficiari ai celor două cursuri de pregătire profesională sunt fermieri din ferme/exploataţii/gospodării individuale, care au ca obiect de activitate cultura plantelor de câmp şi/sau creşterea animalelor şi fermieri din ferme/exploataţii/gospodării individuale, care au ca obiect de activitate culturile horticole.

Alte cursuri în Craiova

La Facultatea de Agricultură din Craiova au fost susţinute cursuri de „Pregătire profesională în managementul general al exploataţiei/societăţii comerciale – pentru producţia vegetală şi cea zootehnică“, „Pregătire profesională a fermierilor pentru producţia vegetală“, „Pregătire profesională a fermierilor pentru creşterea vacilor de lapte“ şi „Pregătire profesională pentru lucrătorii din gospodăriile agroturistice“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU