17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAtenţie la creditul din magazine!

Atenţie la creditul din magazine!

Uneori, contractarea unui credit oferă surprize beneficiarului. Motivul este cât se poate de simplu – o dobândă de 8-9% pe an poate ascunde costuri care o transformă ca din senin într-o dobândă ce depăşeşte cu mult 20% pe an.

Faptul că dobânda de reclamă este una cât se poate de atractivă, menită evident să atragă cât mai mulţi clienţi, este un lucru bine cunoscut. Craiovenii interesaţi de împrumuturi se confruntă cu veşnica problemă a dobânzilor de reclamă greu de refuzat, a căror valoare e uneori de câteva ori mai mare. Situaţia nu poate fi generalizată, ce-i drept, pentru că există situaţii în care diferenţa dintre dobânda de reclamă şi dobânda anuală efectivă (DAE) este de doar câteva procente. Cu toate acestea, înainte de a semna un contract de credit, bancherii vă sfătuiesc să vă informaţi foarte bine despre costurile lui totale.

„Condiţiile sunt mai stricte la bancă“

Acest lucru este valabil şi pentru creditele din magazine, mai ales că aşa-numitul credit doar cu buletinul nu a murit şi, spun specialiştii, în unele cazuri, impune costuri mai mari decât cele contractate în bancă. „Creditul luat direct de la bancă este mai convenabil, pentru că are costuri mai mici“, au declarat surse autorizate din BRD Groupe Societe General Craiova. Potrivit informaţiilor primite de la acestea, acest lucru este firesc pentru că pentru un credit bancar documentaţia este mai stufoasă, iar verificarea este mai riguroasă. „Condiţiile sunt mai stricte la bancă. Documentaţia pentru creditele luate direct din magazine nu este la fel de de stufoasă, astfel că riscul asumat de instituţia financiară care acordă împrumutul este mai mare“, au explicat surse din BRD, care recunosc însă că un credit luat direct din magazin este mult mai rapid – se ia în aceeaşi zi. Drept urmare, putem vorbi de o expunere mai mare a respectivelor instituţii financiare şi implicit despre o dobândă mai mare. Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii celorlalte bănci comerciale. „Creditele luate direct din magazine sunt în general mai scumpe pentru că sunt credite fără prea multe verificări“, au afirmat surse din Raiffeisen Bank Craiova.

Ce spun craiovenii

Indiferent de ce spun bancherii, părerile craiovenilor par a fi destul de diferite când vine vorba să contracteze un credit. „Cred că e mai convenabil şi mai sigur din bancă. Trebuie să fie aşa pentru că e prea comod să-l iei direct din magazine şi comoditatea se plăteşte“, a spus Alisia D., o craioveancă. Nu toţi craiovenii împărtăşesc însă această părere. „Nu cred că e o diferenţă prea mare şi nici nu prea contează atâta timp cât primesc împrumutul pe care-l vreau“, a declarat Lidia P., o craioveancă care nu şi-a luat încă un credit. Indiferent dacă vor să ia credit din bancă sau direct din magazine, craiovenii ar trebui să se informeze cât mai bine despre respectivele credite şi să-l aleagă pe cel care li se potriveşte cel mai bine. Potrivit bancherilor, ar trebui să afle informaţii despre produsele de creditare oferite în cel puţin cinci locuri.

Atenţie la DAE!

Dobânda anuală efectivă (DAE) nu reprezintă întotdeauna costurile totale ale creditului dorit. Diferenţele dintre DAE afişată şi costurile fiecărui credit pot ajunge până la cinci procente. Instituţiile de credit afişează, în majoritatea cazurilor, un nivel minim posibil al DAE, calculată pentru cea mai mare sumă ce poate fi împrumutată şi pentru cea mai lungă perioadă de rambursare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS