26.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMinerii, cei mai indisciplinati muncitori din România

Minerii, cei mai indisciplinati muncitori din România

Minerii sunt cea mai indisciplinata categorie de muncitori, iar mineritul se afla printre cele mai riscante domenii de activitate din România. Inspectorul general de stat Mariana Basuc a declarat ca in mina nu se respecta normele de protectie a muncii, desi minerii le cunosc, iar accidentele de munca rezulta tocmai din acest motiv.


Valea Jiului continua sa fie zona unde au loc cele mai multe accidente de munca din minerit, numai anul trecut spre exemplu, din cele 454 de accidente de munca inregistrate in domeniul minier, 325 de accidente s-au produs la Compania Nationala a Huilei Petrosani. Aproape 90 la suta din totalul accidentelor de munca soldate cu incapacitate temporara de munca, inregistrate in unitatile miniere din România, s-au produs, conform analizei cauzelor accidentelor, din vina executantului, adica a minerului.


„Normele de protectie a muncii nu se respecta asa cum ar trebui si este absolut regretabil pentru ca avem oameni pentru a verifica respectarea acestora, care au dovedit ca sunt competenti. Din analiza evenimentelor din ultimii ani, insa, concluzia este ca exista o doza de indisciplina si superficialitate, incepând de la conducatori si pâna la executanti“, a afirmat Mariana Basuc.


Potrivit inspectorului general, minerii, cei care ii verifica si cei care monitorizeaza modul cum sunt aplicate normele de protectie a muncii vad total diferit legile, in timp ce cauzele accidentelor ramân tot legate de nerespectarea lor, desi de multa ori se invoca tehnologia invechita.


Disponibilizarile din minerit pot provoca tragedii


Inspectorii din cadrul Inspectoratului de Munca din România au atras atentia tuturor conducatorilor companiilor si regiilor miniere, unde in perioada urmatoare vor avea loc disponibilizari de personal, asupra pericolului producerii unor accidente de munca, deoarece angajatii care urmeaza sa fie disponibilizati sunt afectati atât profesional, cât si psihologic. „Evenimentul de la Anina are la baza aceasta stare. Oamenii se pregatesc, se motiveaza in abandonarea activitatii si ajung ca, in ultimele zile de munca, sa nu se mai gândeasca la modul in care sa se protejeze“, a afirmat Nicolae Voinoiu, directorul Directiei Securitate si Sanatate in munca din cadrul Inspectoratului de Munca.


Inspectorii de munca le-au sugerat conducatorilor de unitati ca, pentru prevenirea accidentelor de munca, in perioada urmatoare sa-si intensifice actiunile de control la locurile de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS