20.1 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Maria Tănase

Maria Tănase, născută pe 25 septembrie 1913 în Bucureşti, a fost o interpretă de muzică populară românească. A venit pe lume în Mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, fiind al treilea copil al Anei Munteanu şi al florarului Ion Coandă Tănase.
A apărut prima dată pe scenă în 1921, la Căminul Cultural „Cărămidarii de Jos“ din Calea Piscului. Data de 20 februarie 1938 a reprezentat debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de Taraful „Ion Matache“ din Argeş, a prezentat un program de cântece româneşti la „Ora satului“. În august 1938 a cântat la încheierea cursurilor de vară ale Universităţii populare de la Vălenii de Munte (Prahova), unde istoricul Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea măiastră“.
În 1940, Garda de Fier a distrus toate discurile Mariei Tănase din fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei acțiuni a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau şi o serie de intelectuali evrei sau democraţi. Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din mai toate regiunile României. În anul 1955, a primit Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul de artist emerit. În primăvara anului 1963 a aflat că este bolnavă de cancer la plămâni. S-a stins din viaţă la Spitalul Fundeni din Bucureşti, pe 22 iunie 1963.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS