22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnsamblul Brâncuşi, avizat pentru UNESCO

Ansamblul Brâncuşi, avizat pentru UNESCO

Ministerul Culturii a avizat înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu pe lista monumentelor UNESCO. Dosarul va fi întocmit de Institutul Naţional al Patrimoniului, în acest scop urmând să fie constituit un comitet pluridisciplinar format din personalităţi recunoscute ca experţi în opera lui Constantin Brâncuşi. Din partea instituţiei este desemnat un grup format din Cristina Ionescu, Daniela Mihai şi Anca Filip. Cei trei vor lucra alături de alţi specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din municipiu, la elaborarea dosarului privind înscrierea operelor lui Brâncuşi de la Târgu Jiu pe lista monumeltelor UNESCO,

Dosar complex

Pentru demararea acţiunilor de înscriere a operelor brâncuşiene Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Coloana Infinitului în patrimoniul UNESCO a fost necesară aprobarea unei hotărâri de consiliu local. În documentul respectiv sunt prevăzute etapele care trebuie parcurse pentru îndeplinirea obiectivului. Conducerea Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu şi-a propus ca în maximum trei ani ansamblul să fie parte a patrimoniului cultural mondial, să fie recunoscut ca atare şi să beneficieze de pe urma acestui fapt.
„Lucrurile încep să se mişte. Primul pas l-am făcut noi când am trimis la Ministerul Culturii o solicitare pentru începerea procedurilor de nominalizare pentru înscrierea Ansamblului monumental «Calea Eroilor» în patrimoniul mondial, iar cel de-al doilea pas a fost făcut de minister. Nu ştiu exact cine va face parte din colectivul care urmează să fie constituit, dar sigur vor fi şi oameni de cultură şi brâncuşiologi locali. Dosarul este complex, presupune multe opinii ale specialiştilor în opera lui Constantin Brâncuşi. Va dura circa trei ani până se vor concretiza lucrurile. În paralel cu demersurile întreprinse la Ministerul Culturii, reprezentanţii instituţiei au înfiinţat şi un grup de lobby, compus din oameni de cultură francezi şi români, care vor acţiona la sediul UNESCO din Paris pentru acceptarea includerii Ansamblului «Calea Eroilor» în patrimoniul mondial“, a declarat Ovidiu Popescu, directorul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU