21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConcertul studentilor de la Muzica

Concertul studentilor de la Muzica

Studentii Departamentului de Muzica al Universitatii din Craiova au sustinut un concert, miercuri, 31 mai, incepând cu ora 18.30, pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“. Astfel, si-au dat concursul nu mai putin de trei coruri, solisti vocali, precum si formatii de muzica de camera (duo, trio, cvartet) având in componenta studenti (anii I-III, instrumente) ai Departamentului de Muzica de la Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova, care au depasit exigentele.


„Carmina Nova“, „Kallofonia“ si „Nuovo Gaudeamus“, trei coruri academice


Fara tagada, se poate afirma ca la Departamentul de Muzica din Craiova s-a realizat o emulatie artistica reala, insa, in acelasi timp, si un anumit tip de concurenta, in sensul bun al cuvântului. De ce? Pentru simplul fapt ca s-au creat nu mai putin de trei formatii corale: Corul „Carmina Nova“, alcatuit din studentii anilor I-III, sectiile Pedagogie si Canto, dirijat de lector univ. drd. Florian-George Zamfir – directorul general al Teatrului Liric „Elena Teodorini“; Corul de camera „Nuovo Gaudeamus“ (nou infiintat), dirijat de lector univ. dr. Eugen-Petre Sandu – membru al Uniunii Compozitorilor din România; Grupul coral barbatesc „Kallofonia“, dirijat de acelasi Florian-George Zamfir.


Programul a fost extrem de variat si dificil. Astfel, Corul „Carmina Nova“ a avut in program piese celebre semnate de Fr. Hubic, Thomas Morley, Anders Ohrwall, A. Bertrand, D. Suplevski si, in prima auditie, o mica suita corala a compozitorului Eugen-Petre Sandu. De asemenea, Grupul coral barbatesc „Kallofonia“ a avut in componenta cadre didactice universitare, artisti lirici de la Teatrul „Elena Teodorini“ si artisti lirici de la Filarmonica de Stat „Oltenia“. Cum s-ar zice, un cor alcatuit exclusiv din voci lirice cu valente incontestabile. In fine, Corul de camera „Nuovo Gaudeamus“, nou infiintat, a cântat mai multe piese printre care „Colinda de pricina“ de Adrian Pop si doua compozitii, „Ruga“ si „Leagan fara cântec“, semnate de Eugen-Petre Sandu. Ultimele doua piese au fost interpretate in prima auditie si se poate afirma ca sunt de-a dreptul tulburatoare. Un fel de polifonie a vocilor invaluite intr-o „conversatie“ sacra a nuantelor de lumina venind din sunetul ancestral. Pe teritoriul fiecarei teme muzicale, diversitatea timbrelor vocale – dirijate si orientate magic de compozitor – ofera senzatia ascultatorului ca isi poate sedimenta emotiile in toate straturile misterului de sorginte divina. Ciocnirea a doua interpretari in cadrul aceluiasi sunet-cuvânt, uneori, este aparenta, alteori, face subiectul accentelor „straine“, conferind o estetica muzicala imprevizibila pentru receptor, fireste, in sensul bun, fara a complica expresivitatea si mesajul. Poate asa se explica de ce, pe parcursul unei repetitii a corului in incinta din spatele liricului craiovean, simpli cetateni care circulau pe trotuar traversau „mediul agitat“ si se opreau pentru a intra in „dialog“ cu sunetul sacru, pe care, parca nu-l mai ascultasera niciodata.


Muzica nu moare niciodata


In cea de-a doua parte, pe aceeasi scena si in aceeasi zi, formatiile de muzica de camera (duo, trio, cvartet) având in componenta studenti (anii I-III, instrumente) ai Departamentului de Muzica de la Facultatea de Litere a Universitatii din Craiova, au sustinut un program cu adevarat profesionist. Astfel, s-au evidentiat: Luminita Vaduva si Denisa Zorzon interpretând „Romanta in Fa major“ de Beethoven; Floarea Balasoiu, Nicoleta Gherghiceanu si Denisa Zorzon cu „Trio, op. 64“ (partea a III-a si a IV-a), de Brahms; Ana-Maria Bufu, Nicusor Serban si Sandu Turcitu; un cvartet alcatuit din ultimii trei sus-numiti si Cristian Racoveanu incântând publicul cu „In my life“ de Beatless. Spectacolul a continuat cu arii din opere si operete interpretate de solisti vocali ai liricului craiovean. S-au remarcat: Alina Dragomirescu cu „My fair lady – Cupletul Elisei“, de Fr. Loewe; Dragos Draniceanu cu „Rapirea din Serai – Cântecul lui Osmin“, de Mozart; Tatiana Andritoiu care a interpretat „Cosi fan tutte – Aria Despinei (actul I)“, de Mozart; Mihaela Popa – „Cântec tiganesc“, de N. Bretan; Aura Poenaru – „Cosi fan tutte – Aria Despinei (actul II)“, de Mozart; Daniela Iliuta – „Carmen – Seguidilla“, de G. Bizet, si Mirela Duta care a interpretat „Aria lui Oscar“ din „Bal mascat“, de G. Verdi. La pian, lector univ. drd. Maria Cristiana Stan.


Asadar, studentii craioveni au oferit un spectacol de bijuterii muzicale, demonstrând ca in Cetatea Baniei muzica nu moare niciodata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS