19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAccidentele uşoare, la mâna inspectorilor de asigurări

Accidentele uşoare, la mâna inspectorilor de asigurări

În ciuda opoziţiei Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, de la 1 iulie, şoferii implicaţi în tamponări uşoare se pot duce direct la societăţile de asigurări pentru procesul-verbal de constatare a daunelor.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a respins solicitarea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare privind amânarea datei de începere a aplicării procedurii de constatare amiabilă de accident, care a fost stabilită la 1 iulie 2009, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 16 decembrie 2008. Consiliul CSA a comunicat că nu există nici un motiv obiectiv pentru această amânare, mai ales că societăţile de asigurare au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabilă de accident în urmă cu două luni. De asemenea, CSA a apreciat că societăţile de asigurare au avut la dispoziţie suficient timp să se pregătească pentru aplicarea constatării amiabile de accident, normele care reglementează această procedură fiind făcute publice încă din decembrie 2008.
De la jumătatea acestui an, accidentele rutiere înregistrate pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale şi în care au fost implicate două vehicule, vor putea fi soluţionate fără documentele de constatare eliberate de Poliţia Rutieră, dacă formularul a fost completat şi semnat de ambii şoferi implicaţi în accident.
Utilizarea formularului de constatare amiabilă nu este o obligaţie pentru cei doi conducători auto implicaţi în accident, ci este doar o alternativă la procedura de constatare a poliţiei.

La mica înţelegere

Constatarea amiabilă a fost gândită de CSA ca o înţelegere scrisă, pe care o încheie şoferii a două autoturisme implicate într-un accident soldat numai cu pagube materiale. Această înţelegere este posibilă numai dacă sunt îndeplinite cumulativ trei condiţii: accidentul nu s-a produs în urma săvârşirii faptelor pentru care se reţine permisul de conducere şi nu s-a soldat cu victime, cel puţin unul dintre conducătorii autovehiculelor implicate în accident şi-a recunoscut vina şi are RCA, iar şoferii implicaţi în accident au completat şi semnat formularul de constatare amiabilă. Şoferii vor obţine formularele de constatare amiabilă de la firma la care au încheiat poliţa RCA, iar completarea acestora se poate face fie la locul accidentului, fie la sediul firmei care a eliberat poliţa RCA responsabilului de producerea accidentului. Formularul se completează şi se semnează de fiecare dintre şoferi, după care se atestă de reprezentantul firmei de asigurări. Şoferul nevinovat va primi o copie a formularului de constatare amiabilă şi un proces-verbal de constatare a daunelor.
Atunci când inspectorul de asigurări constată că documentul este completat incorect, are omisiuni, ştersături, modificări sau adăugiri, circumstanţele în care s-a descris accidentul nu sunt conforme cu realitatea ori există o cauză care duce la suspendarea permisului pentru unul dintre şoferi, dispune anularea constatării amiabile şi înştiinţează poliţiştii de la Rutieră. În acest caz, şoferii trebuie să se adreseze poliţiei, care va stabili vinovăţia şi cine va suporta daunele materiale.

Asiguratorii se pregătesc, poliţiştii aşteaptă

Cele 16 societăţi care încheie poliţe RCA şi CASCO se pregătesc deja pentru a face faţă schimbărilor care se vor face de la 1 iulie. Asirom Dolj a început să-şi pregătească inspectorii de daune, aceştia fiind nevoiţi să se familiarizeze cu Codul Rutier, pe lângă normele emise de CSA şi alte proceduri. „Inspectorii au început deja pregătirea specializată, pentru că trebuie să cunoască foarte bine procedura de lucru pentru stabilirea răspunderii, dar şi Codul Rutier şi normele CSA. Este posibil ca la început să fie mai dificil, pentru că nu toţi oamenii ştiu cum trebuie procedat, însă sunt convins că pe parcurs se va reglementa această procedură“, a explicat Marius Flori, directorul Asirom Dolj.
Deşi nu toţi sunt pregătiţi, asiguratorii par să fie încântaţi de introducerea constatării amiabile, pentru că, spun ei, vor avea un control mai strict asupra daunelor produse atunci când şoferii se prezintă direct la ei cu automobilele avariate.
Reprezentanţii Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj au precizat că, deocamdată, nu au fost înştiinţaţi oficial despre procedura constatării amiabile şi nu pot oferi nici un fel de amănunte în acest sens.

Formular
Formularul de constatare amiabilă are două pagini, tipărite pe hârtie autocopiativă. Cuprinde 14 rubrici, care trebuie completate lizibil de către cei doi şoferi cu informaţii privind data, ora şi locul producerii accidentului, pagubele făcute, datele eventualilor martori, descrierea cât mai exactă a modului în care s-a întâmplat accidentul, inclusiv printr-o schiţă. Formularul poate fi utilizat şi în cazul în care nu a fost implicat alt vehicul, la asigurările CASCO, cum ar fi daune la propriul vehicul, furt, incendiu şi altele.

 

Sfaturi CSA
1. Luaţi datele tuturor martorilor, înainte ca aceştia să plece, şi completaţi pct. 5 al formularului.
2. Completaţi în totalitate fie partea galbenă, fie cea albastră a constatării amiabile.
3. Atunci când consideraţi că aţi completat corect formularul, semnaţi-l şi luaţi un exemplar semnat şi de către celălalt şofer.
4. Nu uitaţi să marcaţi clar punctul iniţial de impact (pct. 10). Marcaţi cu „X“ în partea dumneavoastră fiecare căsuţă corespunzătoare situaţiei.
Desenaţi o schiţă a accidentului, menţionând toate informaţiile solicitate. Sub nici o formă nu modificaţi însemnările din formular după completarea acestuia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII