28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFolclor şi religie de Ziua Penitenciarelor

Folclor şi religie de Ziua Penitenciarelor

Aplauze furtunoase şi chiote la clubul PMS: artişti de prima mână ai folclorului oltenesc au venit să-i binedispună pe deţinuţi de Ziua Penitenciarelor. Asta după o slujbă religioasă închinată protectorilor Sfinţii Petru şi Pavel.

Se ştie că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii. Au fost „căpetenii apostolilor“ şi „lumii învăţători“, contribuind, prin râvna lor, la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii. E greu a tălmăci în grai omenesc vrednicia lor deosebită. „În tot pământul a ieşit vestirea lor şi la marginile lumii cuvintele lor“ (Psalm 18, 8). Pentru că amândoi au fost închişi – nu pentru că au făcut ceva rău, ci pentru vina de „a-L fi predicat pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitorul oamenilor“ – au fost consideraţi a fi cei mai potriviţi ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.

Protocoalele semnate între Patriarhia Română şi Ministerul Justiţiei, privind desfăşurarea asistenţei religioase în sistemul penitenciar românesc, prevăd că „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel vor fi consideraţi ocrotitori ai sistemului penitenciar din România“, iar Legea nr. 293 din 28 iunie 2004, privind statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la articolul 77 stipulează: „Ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administraţiei penitenciare“.

 

Gest caritabil al artiştilor

 

În cinstea acestei sărbători, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova a organizat un program deosebit al zilei de vineri, 29 iunie. Manifestările au debutat cu o slujbă religioasă la capela instituţiei, la care au asistat şi s-au închinat zeci de deţinuţi. În jurul prânzului, persoanele private de libertate au fost invitate în sala clubului, unde îi aştepta o surpriză de excepţie: şase artişti renumiţi ai Olteniei – interpreţi şi actori – veniseră să le cânte şi să le spună glume deţinuţilor în această zi deosebită: Cristi Bănăţeanu, Vasile Ciobanu, Mirela Radu, Nelu Biţână, Mihaela Toncea şi actriţa Jeni Nicolau.

„Am răspuns invitaţiei domnului Nelu Şerban, realizator de emisiuni folclorice la postul local 3TV“, a declarat Cristi Bănăţeanu, nume binecunoscut al folclorului oltenesc, pe care deţinuţii l-au primit în aplauze furtunoase şi chiote de bucurie. „Astă-seară am alt spectacol, dar, în ciuda timpului scurt pe care îl am la dispoziţie, nu am stat pe gânduri să vin să cânt în faţa unor oameni care au nevoie de muzică, să le înveselească zilele din penitenciar. Această acţiune este caritabilă, nu am primit nici eu, nici colegii mei nici un ban pentru acest spectacol. Este un dar de la suflet la suflet“, a spus Cristi Bănăţeanu.

Toată puşcăria a privit în direct

 

Unul dintre cele mai savuroase momente ale programului a fost numărul pregătit de îndrăgita actriţă de revistă Jeni Nicolau, care a primit ropote de aplauze pentru cele patru parodii muzicale şi un recital umoristic, prezentate pe scena clubului.

„Mi-am urmat şi de această dată menirea: de a-i înveseli pe oameni“, a declarat actriţa. „Pentru această zi specială, am ales un subiect binecunoscut: relaţia, uneori comică, dintre soţ şi soţie, subiect care să-i facă să râdă, cum zic eu, cu lacrimi, să uite de problemele pe care le au şi de viaţa nu foarte uşoară între zidurile penitenciarului. Spectacolul de aici nu este cu nimic mai prejos decât spectacolele susţinute pe alte scene. Noi nu avem dreptul să judecăm pe nimeni – toţi plătim o greşeală comisă în viaţă. Oamenii aceştia au plătit deja şi merită acum să-şi însenineze frunţile. De aceea am considerat că este o ocazie deosebită şi nu am ezitat nici o clipă să răspund invitaţiei“, a spus Jeni Nicolau. Pentru prima dată, spectacolul de vineri a putut fi urmărit de toţi deţinuţii din penitenciar mulţumită postului Info TV, care a dat în această zi cel mai greu examen: a transmis în direct tot programul artistic, mai bine de trei ore. Şi a reuşit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS